Az Egyesült Királyság kibocsátás-csökkentését az IT szektor veszélyezteti

A teljes állami szektor kibocsátása ugyan már az 1999-es szint alatt van, a kormányzati szektor fokozott villamosenergia-használata hátráltatja kitűzött célérték elérését.

A cél a 12,5 százalékos csökkentés 2011-ig, azonban 2010 közeledtével még csupán a felénél, 6,3 százaléknál tartanak. A lemaradás legfőbb oka az elektronika fellendülése, mely különösen a kormány informatikai egységeit érinti. Így a teljes és a fosszilis tüzelőanyag alapú energiafelhasználás csökkenő tendenciája mellett a növekvő villamosenergia-fogyasztás veti vissza a fejlődést.

Egy nemrég elkészített jelentés szerint a megnövekedett kormányzati energiafelhasználás mozgatórugója a számítógépek, nyomtatók, laptopok, töltőkészülékek, televíziók, a mobiltelefonok illetve más információs és kommunikációs technológiai eszközök (IKT) elterjedése. A kapcsolódó hatások sem elhanyagolhatóak, mint például a kiszolgáló helyiségek légkondicionálása, valamint az e-hulladék ártalmatlanítása.

A jelentés továbbá sürgeti a kormányt egy nemzeti zöld IT stratégia megalkotására valamint elindítására. Javaslatot tesz néhány probléma lehetséges megoldására is, mint például az állami adatközpontok fejlesztése. A hatékonyság javítása érdekében 4 éves ciklust javasol a számítástechnikai termékek cseréjére, mivel a jelenlegi gyakorlatban ez most indokolatlanul rövidebb, illetve a teljes életciklus kiterjesztésére is törekedne.

Számos ötletet ad továbbá az informatika felhasználási módjaira a közlekedés területén. Csökkenthető a szállítás és utazás környezeti hatása, ha videokonferencia áll rendelkezésre, valamint növelhető a kihasználtság rátája. Az útvonaltervezési eszközökkel az utak túlterheltségét lehet csökkenteni, továbbá a parkolási lehetőségek és a valós idejű forgalom irányítása is könnyebbé és gazdaságosabbá tehető az IT szektor nagyobb bevonásával.

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.