Az elektromos autók eladási aránya meghaladta a dízelautókét

Októberben már a tizenötödik egymást követő hónapban nőtt az egy évvel korábbihoz képest a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autóipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA legfrissebb havi kimutatása szerint. Az év első tíz hónapjában a forgalomba helyezett teljesen elektromos autók részaránya először haladta meg a dízelekét.

Októberben 855 ezer új autót helyeztek forgalomba az EU-ban, 14,6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az októberi már a tizenötödik egymást követő éves növekedés volt az új autók forgalomba helyezésében. A négy legnagyobb nemzeti autópiac közül háromban kétszámjegyű volt az éves növekedés októberben, Németországban azonban csak szerényebb, 4,9 százalékos. Franciaországban 21,9 százalékkal, Olaszországban 20,0 százalékkal, Spanyolországban 18,1 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Az év első tíz hónapjában az előző évinél 16,7 százalékkal több, közel kilencmillió autót helyeztek forgalomba az EU-ban. Olaszországban 20,4 százalékos, Spanyolországban 18,5 százalékos, Franciaországban 16,5 százalékos, Németországban pedig 13,5 százalékos volt az éves növekedés az első tíz hónapban. Az idén októberben 14,2 százalékos volt az akkumulátoros hajtású elektromos autók részesedése, szemben az egy évvel korábbi 12,0 százalékkal. A BEV autók részaránya októberben így meghaladta a dízeles autók 12,0 százalékos részarányát. Az első tíz hónapban 14,0 százalékos részarányt értek el a BEV autók, így az éves részarány is először haladja meg a dízelekét, ami 13,9 százalék lett.

Októberben az előző októberihez képest 36,3 százalékkal 121 ezerre nőtt a forgalomba helyezett BEV autók száma. Két nemzeti piacon a növekedés háromjegyű százalékos volt, Belgiumban 147,3 százalékos, Dániában 100,7 százalékos. Németországban, az elektromos autók legnagyobb piacán 4,3 százalékos volt az éves növekedés és ezzel az év eleje óta forgalomba helyezett BEV autók száma elérte az 1,2 milliót, ami 53,1 százalékos növekedés a 2022 első tíz havihoz képest. A hibrid-elektromos autók új uniós regisztrációi októberben 38,6 százalékkal nőttek. Németországban 57,9, Franciaországban 40,1 és Olaszországban 28 százalékkal. Az első tíz hónapban 29,8 százalékos volt a növekedés összesen 2,2 millióra, az összes forgalomba helyezés több mint negyedére. A plug-in hibrid elektromos autók eladásai az elmúlt hónapban 5 százalékkal 72 ezerre csökkentek. A Belgiumban 70,2 százalékos volt a növekedés, Franciaországban 34,2 százalékkal többet helyeztek forgalomba, Németországban, a kategória legnagyobb piacán viszont 49,0 százalékkal kevesebbet. A plug-in hibrid autók piaci részesedése októberben 8,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 10,2 százalékról.

A forgalomba helyezett benzines autók száma októberben 8,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest, a részarány viszont a teljes forgalomba helyezésekben 33,4 százalékra csökkent 35,4 százalékról. Jelentős mértékben nőtt a benzines autók forgalomba helyezése a nagy nemzeti piacokon: Olaszországban, 21,0 százalékkal, Franciaországban 17,4 százalékkal, Spanyolországban 7,7 százalékkal, Németországban 7,5 százalékkal. A dízeles autókból 13,2 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba októberben az EU-ban mint egy évvel korábban. A részarány 12,0 százalékra csökkent a tavaly októberi 15,9 százalékról.

Ajánlott tartalom

Autómentessé válik a Pesti alsó rakpart egy szakasza

A jövő péntektől, július 26-ától augusztus 15-éig a gyalog és "mikromobilitási eszközzel", például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.