Az elektromos teherautók töltési megoldásainak kifejlesztésében vesz részt az ABB E-mobility

Az elektromos járművek töltési infrastruktúrája terén piacvezető ABB E-mobility e-teherautó töltési megoldások kifejlesztésében részt vesz egy uniós projekt részeként – közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2022 és 2025 között az Európai Unió “Horizont Európa” kutatási és innovációs keretprogramjának égisze alatt megvalósuló NextETRUCK projekt célja, hogy a közepes hatótávú áruszállításra szabott koncepciók és fejlesztések kidolgozásával legalább 10 százalékkal növeljék az energiahatékonyságot a jelenlegi legjobb kategóriájú elektromos járművekhez képest. A NextETRUCK egy 14,7 millió euró összértékű program, amelyből az uniós finanszírozás összege 11,4 millió euró – derül ki az Európai Bizottság holnapján elérhető adatokból. Összesen nyolc ország 19 partnere veszt részt a projektben. A projektben az ABB E-mobility üzletága a töltéskezelés területét koordinálja, olyan megoldásokat fejleszt, amelyek optimalizálják a töltési folyamatokat, hogy azok a lehető legalacsonyabb költségek mellett a legjobban integrálhatók legyenek a járművek üzemeltetésébe – írták.

Az ABB E-mobility a világ legnagyobb elektromos autógyártói (EV) és országos EV-töltőhálózat-üzemeltetők hosszú távú partnereként a töltési megoldások legszélesebb portfólióját kínálja az otthoni intelligens töltőktől kezdve a nagy teljesítményű töltőállomásokon, valamint az elektromos buszok és teherautók töltéséhez szükséges megoldásokig Magyarországon is – írták. A társaság már több mint egymillió elektromosjármű-töltőt – köztük több mint 50 ezer egyenáramú villámtöltőt – értékesített a világ több mint 85 piacán. A svájci cég magyarországi központja Budapesten, a regionális disztribúciós központja Gyálon található, Kecskeméten installációs készülékeket gyártanak. A foglalkoztatottak létszáma 500. Az MTI megkeresésére közölték, hogy az ABB Kft.-ben mind a négy üzletáguk – energetika, hajtások, folyamatautomatizálás, robotika és gyártásautomatizálás – jelen van.
Az ABB globálisan 29,4 milliárd dollár árbevételt ért el 2022-ben, amely az előző év azonos időszakához képest 12 százalékos emelkedés. A működési eredmény ugyanebben az időszakban 11,3 százalékkal 3,3 milliárd dollárra emelkedett. Az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. árbevétele 2021-ben elérte az 13,5 milliárd forintot az előző évi 11,8 milliárd után. A 2020-as 10 milliárd forintos veszteségük 2021-re 1 milliárd forintra olvadt.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.