Az elhízás a fejlődő országok szegényeit is veszélyezteti

Az elhízás egyre gyakoribb a szegény városlakók közt Afrikában az olcsó, nagy zsír- és cukortartalmú ételekhez való könnyű hozzájutás miatt – jelentették kutatók kedden.

Hét afrikai ország adatait elemezve kiderült, hogy az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek elejéig mintegy 35 százalékkal emelkedett a túlsúlyos vagy elhízott emberek száma, a növekedés mértéke a szegényebb népességnél volt nagyobb.
A BioMed Central Public Health című szaklapban megjelent tanulmány rámutat, hogy az Afrika városiasodott területein élő gazdagok körében is nagy az elhízás mértéke, ám a kövérségi arány növekedése a szegények között jóval magasabb.
“Annak ellenére, hogy a legkevésbé városiasodott kontinens, Afrika népessége egyre inkább urbanizálódik, városaik példátlan arányban növekszenek” – mondta Abdhalah Ziraba, aki a Nairobiban működő Afrikai Népesség- és Egészségkutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberi bejelentése szerint a túlsúly ma már nagyobb arányban járul hozzá világszerte a halálozáshoz, mint az alultápláltság. A diabétesz – amely egyike az elhízással összefüggő krónikus betegségeknek – 180 millió embert érint már globálisan.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).