Az első „passzívház” minősítésű felhőkarcoló irodaház

A bécsi RHW-2, a Raiffeisen bankcsoport székhelye az első, irodaházként működő felhőkarcoló, amely megkapta a „passzív ház” tanúsítványt. A Duna-csatornára néző RHW-2 világosan bizonyítja, hogy a magasságnak nem kell szükségképpen egyet jelenteni a pazarlással és a magas energia-fogyasztással, sőt, megfelelő tervezéssel ökofenntartható is lehet.

A passzív felhőkarcoló 20 emelete 900 alkalmazottnak ad munkahelyet kényelmes környezetben, ahol minimális az energia fogyasztás és példa nélküli a belső terek levegőjének minősége. Az épület 80 méteres, üvegezett homlokzata beengedi a természetes fényt, anélkül, hogy befolyásolná a komfortot. Hála minden elem figyelmes megtervezésének – kezdve a strukturális elemektől a kávéfőzőkig – a felhőkarcoló 80 %-kal csökkenti a hasonló dimenziójú épületekhez viszonyítva az energiaszükségletet, írja az energiacentrum.com.

Ezt az energiát egy napelemes rendszer biztosítja, amelyet kombináltak egy geotermikus és egy villamos-, egy hő- és egy hűtő trigenerációs energia berendezéssel. Az adatközpont hulladékából származó hőt pedig hűtik a Duna-csatorna vízével és újrahasznosítják. Bécs kezd Európa egyik „legintelligensebb” városává válni, mint ahogy bizonyítja az Eurogate negyed, amely teljes egészében passzív épületekből áll, valamint az Aspern ökonegyed tervezett átalakítása.

Az embernek óhatatlanul is eszébe jut a bécsi passzív toronyházról, hogy hány hatalmas irodaházat építettek Budapesten az elmúlt két évtizedben, amelyek szennyezik a környezetet, pazarolják az energiákat. Ráadásul nagy részük kihasználatlanul áll, gyakori látvány, hogy egy hatalmas épületben alig néhány iroda működik, a többit hosszú ideje csak hirdetik, hiába…

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.