Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Az eltűnő gleccserek

Az eltűnő gleccserek

A globális átlaghőmérséklet emelkedése nyomán az elmúlt évtizedekben felgyorsult a gleccserek olvadása szerte a Földön; az Alpoktól a Himaláján át egészen Alaszkáig az apadó jégfolyók a klímaváltozás jól ismert jelképeivé váltak.

Ez a klímaváltozás egyik legegyszerűbb mutatója. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a gleccserek olvadnak, ez alapvető fizikai jelenség. Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy értékeljük a gleccserek változásának a mértékét – mondta Eric Rignot, a NASA egyik vezető tudósa, a Kaliforniai Egyetem professzora.
A Grinnell-gleccser a Montana államban lévő Gleccser Nemzeti Parkban majdnem 90 százalékkal zsugorodott az elmúlt évszázadban, és máshol is ez történt a gleccserparkban – hangsúlyozzák gleccserkutatók. Amikor a Gleccser Nemzeti Parkot kialakították még 1912-ben, 100 gleccser volt a parkban – mondta Lonnie Thompson, az Ohiói Állami Egyetem professzora. Ma már csak 26 gleccser van a parkban és ezek is várhatóan eltűnnek a következő 30 éven belül.
A Muir-gleccser az alaszkai Glacier Bay Nemzeti Parkban van. A legnagyobb gleccserveszteségeket Alaszkában mérték. Gleccserkutatók szerint a különböző időpontokban készült fotók tükrözik a legjobban a végbement változásokat. A Muir-gleccser 7 év alatt 8 km-t veszített hosszából.

Az alaszkai jégfolyók valóban hatalmas mértékben zsugorodnak. Senki nem vitatja a Muir-gleccser olvadását, drámai mértékben vízzé olvad – magyarázta Marco Tedesco, a City College of New York segédprofesszora, hozzátéve, hogy az alaszkai Pedersen-gleccser a másik szemléltető példája a jég masszív visszahúzódásának.
Lonnie Thompson professzor 1978 óta térképezi fel a perui Qori Kalis-gleccser zsugorodását. – Megfigyelésünk első 15 évében a jégfolyó évi 6 méteres ütemben húzódott vissza, míg a legutóbbi 15 évben átlagosan 60 méterrel évente – hangoztatta. Ez a világ legnagyobb trópusi jégsapkája és a területének körülbelül a 25 százalékát vesztette el azóta, hogy elkezdtük megfigyelni – tette hozzá.

A gleccsertudósok egyetértenek abban, a grönlandi Jakobshavn Isbrae-gleccser jól példázza, hogy mi történik a gleccserekkel, mert ennek a jégfolyónak hosszabb története van, mint sok másikénak. A rá vonatkozó adatok egészen 1850-ig nyúlnak vissza. A Jakobshavn hosszú ideig lassan húzódott vissza, viszont 2000-től sokkal gyorsabban kezdett zsugorodni.
Nemcsak a Jakobshavn, hanem a három legnagyobb grönlandi gleccser is drámai változáson ment át ugyanebben az időszakban – közölte Leigh Stearns, a Kansasi Egyetem segédprofesszora.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.