Az énekesmadarak a legjobb időjósok

Az énekesmadarak egy nappal egy nagyobb vihar lecsapása előtt képesek érzékelni a közelgő veszélyt – derítette ki véletlenül egy friss kutatás.

2014 áprilisának végén egy 84 tornádót magába foglaló viharrendszer söpört végig az Egyesült Államok középső és déli részén. Egy új kutatás szerint a területen élő énekesmadarak jóval a vihar megérkezése előtt tudtak a közelgő veszélyről, így még azelőtt elrepültek, mielőtt a pusztító szupercella lecsapott volna.

Korábban már ismert volt, hogy a madarak megváltoztathatják rendszeres vándorlási útvonalukat annak érdekében, hogy elkerüljék a potenciális sérülésekkel járó eseményeket. „Azt azonban eddig semmilyen tanulmány nem támasztotta alá, hogy a vándorlás befejezése és a költőhelyek elfoglalása után távozzanak egy komolyabb vihar hatására” – mondta Henry Streby a Berkeley Egyetem kutatója.

900 kilométerről megérezték

Streby és munkatársai eredetileg nem a madarak veszélyelkerülési viselkedését szerették volna kutatni. Éppen apró- alig fél grammos – geolokátorokat (földrajzi helyzetet meghatározó készülékeket) teszteltek aranyszárnyú hernyófalókon (Vermivora chrysoptera), amikor azok váratlanul elhagyták költőhelyüket, a kelet tennessee-i Cumberland-fennsíkot. Az aranyszárnyú hernyófalók a telet Közép- és Dél-Amerikában töltik, csak a tavasz beköszöntével térnek vissza észak-amerikai otthonukba, hogy költsenek. Éppen csak megérkeztek, amikor a váratlan esemény bekövetkezett.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.