Forrás: HVG

Az energiahivatal hozzájárult a Mol részesedésszerzéséhez az Alteóban

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megadta az előzetes hozzájárulásokat a Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol RES Investments Zrt.-nek, hogy befolyást szerezhessen az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-ben – közölte az Alteo Nyrt. a tőzsde honlapján pénteken.

A MEKH engedélyére az Alteo úgynevezett engedélyes leányvállalataiban történő közvetett befolyásszerzéshez volt szükség. Korábbi közlések szerint a Mol RES Investments Zrt. összehangoltan eljárva a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal többségi befolyást és közös irányítást kíván szerezni az Alteo Nyrt. felett.

A Mol RES mint az összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő december 17-én kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényre, az ajánlati ár részvényenként 3040 forint. A Mol korábban jelezte, hogy a felvásárlás lehetővé tenné az olajipari cégcsoport számára, hogy növelje jelenlétét a zöldenergia-termelésben és -kereskedelemben, összhangban a vállalat 2030-as stratégiájával. Az Alteo Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A papír 3050 forinton zárt pénteken, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3440, a legalacsonyabb 1700 forint volt.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.