Az energiapiacról már az MVM-től is gyűjt adatot a statisztikai hivatal

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MVM Energetika Zrt., valamint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., a megegyezéssel szorosabb szakmai kapcsolat jön létre, valamint az energiaágazat és piac mélyebb megismerése válik lehetővé statisztikai célú adatátvételeken keresztül – közölte a KSH az MTI-vel.

A megállapodás lehetőséget kínál arra, hogy a KSH diverzifikáltabb adatportfóliót hozzon létre, és így gyorsabb, pontosabb és részletesebb adatokat, illetve információkat nyújtson a felhasználóknak a hazai energiapiacról – írták. A KSH jelenleg 270 különböző adminisztratív adatforrást használ statisztikáinak elkészítéséhez, és a hivatal folyamatosan keresi a lehetőséget további adatforrások bevonására. A digitalizáció és az adatrobbanás hatására ezek az adatbázisok rendkívüli jelentőséggel bírnak a hivatalos statisztika számára, hiszen kiválóan alkalmasak arra, hogy meglévő adatgyűjtéseket váltsanak ki, csökkentve ezzel az adatszolgáltatói terheket – olvasható a KSH közleményében.

Ajánlott tartalom

EM: a második aukcióra ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.