Az energiatanúsítványt már a hirdetésekben is jelölni kell

Az eladásra vagy bérbeadásra kínált lakásokról a kereskedelmi médiában feladott hirdetésekben közölni kell a lakás energetikai minősítését jövő év január 9-től – az erről intézkedő kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Az eredeti rendelet azt írja elő, hogy 2009-től aki eladja vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adja a lakását, annak kötelező elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt. Ehhez képest új szabály, hogy a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai besorolást (az A, B, vagy más betűjelet). A szöveg úgy fogalmaz: amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll. Ez azzal a változással van összhangban, hogy a módosítás a bérbe adók számára – az egy évnél hosszabb bérbeadás esetében – 2015. január 9-ig még önkéntessé teszi a tanúsítvány elkészíttetését. 

Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt. A magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós előírással, hogy 2021-től már csak alacsony – közel nulla – energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt. A szigorúbb előírások majdani megjelenése előtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni. A tanúsítványok bekerülnek az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. Új elem a tanúsítvány utóellenőrzése. Évente az elkészített tanúsítványok 2 százalékát kell – véletlenszerű kiválasztással – megvizsgálni. A rendelet a részletekről csak annyit mond, hogy a tanúsítók nem végezhetnek utóellenőrzést. Végül új előírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házak esetében sem kell valamennyi számára újra számolni a tanúsítványt, az első alapján kiállítható a többire is.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.