Az energiatárolás az egyik legfontosabb kérdés a megújulóenergetikában

Canberrában az elkövetkező három évben nyolc különböző gyártó akkumulátoros rendszerét tesztelik.

Canberrában az elkövetkező három évben nyolc különböző gyártó akkumulátoros rendszerét tesztelik. A projektet 336 ezer dollárral támogatja a Megújuló Energia Ügynökség, az eredmények pedig rendkívül fontosak lehetnek az ellátásbiztonság szempontjából, ugyanis a megújulóenergetikai létesítmények áramtermelése részben időjárásfüggő, ezért az energiatermelés ingadozó. Az olyan akkumulátorok, mint a Tesla által kifejlesztett Powerwall, képesek eltárolni a napelemes rendszerek által megtermelt elektromos energiát. A fenntartható fejlődés elősegítése és a globális felmelegedés csökkentése érdekében a háztartási kiserőművek és a hozzájuk tartozó akkumulátorok nagy szerepet kapnak a jövőben.

A háztartási méretű kiserőművek általában megújuló energiaforrásokat – sok esetben napenergiát –, hasznosítanak. Az ellátásbiztonság érdekében azonban az ilyen egységek mellett akkumulátorok használata is ajánlott. A háztartásokba szánt akkucsomagok, mint például a Tesla által fejlesztett Powerwall, főleg ott hasznosak, ahol az ellátásbiztonságot nem lehet vezetékes infrastruktúrával támogatni. Az ilyen rendszerek teljesen új dimenzióba emelhetik a megújuló energiaforrások felhasználását. Az egység az épület betáplálási pontján található fogyasztásmérő után kerül bekötésre, így a háztartás összes fogyasztójával kapcsolatban van. Az intelligens és időzíthető vezérléssel rendelkező egység számos különböző beállításra programozható, így amellett, hogy a befektetett összeg könnyedén megtérül az energiatakarékosság révén, nem történik károsanyag-kibocsátás sem.

Ausztráliában három éven át tesztelik majd a különböző gyártók által forgalmazott akkumulátorokat. Canberrában, a lítium-ion akkumulátorokra koncentráló tesztközpontban zajló kísérletezés során nyolc energiatároló-eszközt vizsgálnak majd: hat lítium-ionos akkumulátort, egy ólom-sav akkumulátort és egy ólom akkumulátort. Mivel az energiatárolási lehetőségek fejlesztése kulcsfontosságú az energetikaiparban, az ezirányú innovációs tevékenység kiemelt figyelmet kap. A projektet a Megújuló Energia Ügynökség 336 ezer dollárral támogatja.

Magyarország 2020-ig 14,65 százalékra kívánja növelni a zöld energia felhasználását, amely célt különböző technológiák alkalmazásával szeretnék elérni. Hazánkban évről évre megduplázódik a napelemes rendszerek száma, 2013-ban közel 5000 fotovoltaikus egység üzemelt, 2014-re már több mint 9900 egységet kapcsoltak a hálózatra. A megújulóenergetikai kapacitások egyre jelentősebb részét alkotják a háztartási méretű kiserőművek, ezért az energiatárolási rendszerek technológiai fejlődése kulcskérdés a témakörben.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!