Az energiatárolás az egyik legfontosabb kérdés a megújulóenergetikában

Canberrában az elkövetkező három évben nyolc különböző gyártó akkumulátoros rendszerét tesztelik.

Canberrában az elkövetkező három évben nyolc különböző gyártó akkumulátoros rendszerét tesztelik. A projektet 336 ezer dollárral támogatja a Megújuló Energia Ügynökség, az eredmények pedig rendkívül fontosak lehetnek az ellátásbiztonság szempontjából, ugyanis a megújulóenergetikai létesítmények áramtermelése részben időjárásfüggő, ezért az energiatermelés ingadozó. Az olyan akkumulátorok, mint a Tesla által kifejlesztett Powerwall, képesek eltárolni a napelemes rendszerek által megtermelt elektromos energiát. A fenntartható fejlődés elősegítése és a globális felmelegedés csökkentése érdekében a háztartási kiserőművek és a hozzájuk tartozó akkumulátorok nagy szerepet kapnak a jövőben.

A háztartási méretű kiserőművek általában megújuló energiaforrásokat – sok esetben napenergiát –, hasznosítanak. Az ellátásbiztonság érdekében azonban az ilyen egységek mellett akkumulátorok használata is ajánlott. A háztartásokba szánt akkucsomagok, mint például a Tesla által fejlesztett Powerwall, főleg ott hasznosak, ahol az ellátásbiztonságot nem lehet vezetékes infrastruktúrával támogatni. Az ilyen rendszerek teljesen új dimenzióba emelhetik a megújuló energiaforrások felhasználását. Az egység az épület betáplálási pontján található fogyasztásmérő után kerül bekötésre, így a háztartás összes fogyasztójával kapcsolatban van. Az intelligens és időzíthető vezérléssel rendelkező egység számos különböző beállításra programozható, így amellett, hogy a befektetett összeg könnyedén megtérül az energiatakarékosság révén, nem történik károsanyag-kibocsátás sem.

Ausztráliában három éven át tesztelik majd a különböző gyártók által forgalmazott akkumulátorokat. Canberrában, a lítium-ion akkumulátorokra koncentráló tesztközpontban zajló kísérletezés során nyolc energiatároló-eszközt vizsgálnak majd: hat lítium-ionos akkumulátort, egy ólom-sav akkumulátort és egy ólom akkumulátort. Mivel az energiatárolási lehetőségek fejlesztése kulcsfontosságú az energetikaiparban, az ezirányú innovációs tevékenység kiemelt figyelmet kap. A projektet a Megújuló Energia Ügynökség 336 ezer dollárral támogatja.

Magyarország 2020-ig 14,65 százalékra kívánja növelni a zöld energia felhasználását, amely célt különböző technológiák alkalmazásával szeretnék elérni. Hazánkban évről évre megduplázódik a napelemes rendszerek száma, 2013-ban közel 5000 fotovoltaikus egység üzemelt, 2014-re már több mint 9900 egységet kapcsoltak a hálózatra. A megújulóenergetikai kapacitások egyre jelentősebb részét alkotják a háztartási méretű kiserőművek, ezért az energiatárolási rendszerek technológiai fejlődése kulcskérdés a témakörben.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.