Az energiatermelő focilabda

Számos fejlődő országban, amikor lemegy a nap, az embereknek a petróleumlámpára kell támaszkodniuk, amely káros füstöt bocsát ki, és ezáltal 190 millió tonna szén-dioxidot juttat évente a levegőbe.

Megoldást keresve erre a problémára, a Harvard egyetem négy mérnök hallgatója megalkotta a Soccket-et, a futball labdát, amely játék közben hoz létre villamos áramot és tárolni is képes azt. A foci megtalálható majdnem minden afrikai országban, így az energia előállító labdának jó lehetősége van az egészséges tevékenység ösztönzésére, miközben tiszta villamos energiát hoz létre, mely felvillanyozza az éjszakát.

A Soccket-et olyan területekre tervezték, ahol nincsen villamosenergia-hálózat, ahova nehezen, vagy egyáltalán nincs lehetőség a házak belső világításának kiépítésére és mobiltelefon töltésre. A labda úgy működik, hogy induktív tekercs mechanizmussal megragadja a mozgási energiát -hasonló módon működik, mint azok a zseblámpák, amelyeket rázással lehet tölteni. Amint a labda megtelt energiával, a tekercsen át egy mágneshez jut, áramot generálva, melyet az akkumulátor tárol.

Tervezői szerint, a labda tömege alig több, mint egy szabványos focilabdáé, és 15 perc játék elegendő energiát termel ahhoz, hogy egy kis LED-es lámpa három órán keresztül világítson.

Nagy rajongói vagyunk azoknak a kütyüknek, melyekkel közösségeket lehet támogatni, mely hatására csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. Ha a Soccket az előnyein kívül képes mókát is vinni a fejlődő ország rászoruló gyermekei számára, az külön plussz pontot jelent.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.