Az Enterprise tényleg elvihetne minket az űrbe

Elméletileg, legalábbis. Egy mérnök szerint a Star Trek sorozatból ismert USS Enetrprise pontos mása valóban hihetetlen csillagközi utakra lenne képes, viszont ezt az űrsiklót nem dilítium kristályok, hanem atomenergia hajtaná.

A bámulatos űrhajó tervei már meg is vannak, és meg is tekinthetők a Build The Enterprise honlapon. A rendkívül részletes terveket még csak nem is egy eszement fanatikus készítette. Megalkotójuk magát „BTE Dan”-nek nevezi, aki az elmúlt 30 évben elektronikai mérnökként dolgozott egy a Fortune 500 által listázott cégnél. Tapasztalatai alapján valósnak tartja nemcsak egy igazi USS Enterprise megépítésének ötletét, de azt is, hogy az űrhajó mintegy 20 év alatt elkészülne. A Gen 1 (ahogy BTE Dan nevezi) egy ion meghajtású űrsikló lenne, melyet egy 1,5 gigawattos atomreaktor működtetne. A meghajtó reaktoron kívül még további hárommal is felszerelné a hajót, mely az egész járművet ellátná elektromossággal. A csészealj rész nagyjából fél kilométer átmérőjű lenne, mellyel a Föld gravitációs körülményeit tudnák rekreálni.

BTE Dan szerint az USS Enterprise Gen 1 akár 90 nap alatt is el tudna jutni a Marsra, és a Holdra csak egy röpke három napos út vezetne. Ezen kívül űrállomásként is funkcionálhat, és segítséget nyújthat az aszteroida bányászásban is. A Gen 1 a tervek szerint még arra is képes lenne, hogy átvágja a holdak (mint pédául az Europa) jégrétegét, hogy elérhetővé váljon az alatta lévő vízréteg. Na és miből tudnánk megépíteni ezt az űrcsodát? BTE Dan szerint adóemeléssel és költségkorlátozásokkal az oktatás, egészségügy, energiaipar és a közbiztonság terén könnyedén összegyűjthető lenne az Enetrprise-utánzat megépítéséhez szükséges keret, és „meg sem éreznénk” a különbséget. (Ez azért magyar viszonylatok között igen meredeken hangzik…) BTE Dan igen eltökéltnek látszik a projekt megvalósításában, és a Build The Enterprise oldalon készséggel várja azokat, akik megcáfolnák az ötlet végrehajthatóságát.

enterprise

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.