Az enyhe október 12 m3 gáz megtakarítást hozott egy átlagos fogyasztónak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal földgázfogyasztási adatai.

Egy fogyasztó átlagosan 12 m3-rel kevesebb gázt fogyasztott az idei enyhe októberi hónapban, mint 2011-ben. Ez 17 százalékkal kevesebb, mint a két évvel korábbi átlagos fogyasztás. Az elmúlt hónapban több melegrekord is megdőlt a szokatlanul enyhe októberi időjárás miatt. Idén októberben 42 millió m3–rel kevesebb földgázt fogyasztott a hazai lakosság a 2011-es év októberéhez viszonyítva. Az ekkor megfigyelthez képest idén októberben az átlaghőmérséklet 2,4 fokkal volt most magasabb. Egy fogyasztó átlagosan így az időjárásnak is köszönhetően több mint 1200 Ft-tal fizetett kevesebbet, mint 2 évvel ezelőtt. 2011 októberében 232 millió m3 gázt fogyasztott a lakosság, míg idén 190 milliót.

A november 1-jén hatályba lépett újabb rezsicsökkentésnek köszönhetően a november hónapban elfogyasztott gázért már az összességében 20 százalékkal csökkentett díjat kell fizetni a 2012. december 31-én érvényes árakhoz képest. A kibocsátott számlák jellemzően egy hónap közbeni dátumtól a következő hónap azonos napjáig tartó, egy hónapos fogyasztási időszakról szólnak, valamint tartalmaznak egy teljes hónapra vonatkozó alapdíjat. Októberi és novemberi napokat egyaránt tartalmazó időszakról készített számlákban a fogyasztást megosztják az októberi és novemberi időszakra. Az októberi fogyasztásmennyiséget még a régi, a november havi fogyasztási mennyiséget az új, csökkentett egységárral számolják. A novemberre vonatkozó alapdíjat már az új egységárral számolják el.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.