Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A képviselők csütörtökön elfogadták a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok, köztük a hidrogén uniós gázpiacra való bevezetését elősegítő terveket. A gáz- és hidrogénpiacokról szóló új irányelv és rendelet célja az EU energiaágazatának szén-dioxid-mentessé tétele, a megújuló gázok és a hidrogén termelésének és integrációjának fokozása.

Az intézkedések célja a geopolitikai feszültségek, különösen az Ukrajna elleni orosz háború által megzavart energiaellátás biztosítása és az éghajlatváltozás kezelése. Az irányelvről a Tanáccsal folytatott tárgyalások során a képviselők az átláthatóságra, a fogyasztói jogokra és az energiaszegénység által fenyegetett emberek támogatására összpontosítottak. A plenáris ülés 425 szavazattal, 64 ellenében és 100 tartózkodással fogadta el az irányelvet.

Az új rendelet, amelyet 447 szavazattal, 90 ellenében és 54 tartózkodás mellett fogadtak el, megerősíti a tisztességes árképzés és a stabil energiaellátás mechanizmusait, és lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy korlátozzák az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gázimportot. A jogszabály közös gázbeszerzési rendszert vezet be a tagállamok közötti verseny elkerülése érdekében, és öt évre kísérleti projektet indít az EU hidrogénpiacának megerősítésére.

A rendelet a hidrogén-infrastruktúrába történő beruházások növelésére is összpontosít, különösen a szénipari régiókban, elősegítve az olyan fenntartható energiaforrásokra való átállást, mint a biometán és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén.

A jelentéstevők szerint

„Az európai acél- és vegyipar, amely nehezen szén-dioxid-mentesíthető, az európai hidrogénpiac fejlesztésének középpontjába kerül,” – mondta Jens Geier (S&D, Németország), az irányelvért felelős jelentéstevő. „Ez lehetővé teszi a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetését az iparból, biztosítja az európai versenyképességet és a munkahelyek megőrzését egy fenntartható gazdaságban. A hidrogénhálózat-üzemeltetőkre vonatkozó szétválasztási szabályok a gáz- és villamosenergia-piacon meglévő legjobb gyakorlatnak fognak megfelelni.”

Jerzy Buzek (EPP, Lengyelország), a rendelet jelentéstevője elmondta: „Az új rendelet a jelenlegi energiapiacot elsősorban két forráson – a zöld villamosenergián és a zöld gázokon – alapuló piaccá alakítja át. Ez hatalmas lépés az EU ambiciózus éghajlati céljainak elérése és az EU globális piacokon való versenyképességének fokozása felé. Bevezettük az uniós országok számára azt a jogi lehetőséget, hogy biztonsági fenyegetés esetén leállíthatják az Oroszországból származó gázimportot, ami eszközt ad a kezükbe, hogy fokozatosan megszüntessék a veszélyes monopolhelyzettől való függőségüket,” – tette hozzá.

A következő lépések

A Hivatalos Lapban való közzététel előtt mindkét szöveget hivatalosan el kell fogadnia a Tanácsnak.

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.