Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében – írta közleményében az uniós parlament szerdán.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A 425 szavazattal, 130 ellenszavazattal és 33 tartózkodás mellett jóváhagyott KAP-felülvizsgálat egyensúlyt teremt a jelenlegi uniós agárárpolitika környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvései fenntartása és a mezőgazdasági termelők aggodalmainak kezelése között – írták. A jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások tekintetében lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenes és célzott eltéréseket engedélyezzenek bizonyos feltételességi követelmények alól olyan előre nem látható éghajlati viszonyok esetén, amelyek megakadályozzák a mezőgazdasági termelőket azok teljesítésében.

Az uniós mezőgazdasági termelők nem lesznek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni. Önként dönthetnek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják vagy új növényeket ültetnek rajtuk. A gazdálkodókat ugyanakkor arra ösztönzi, hogy tartsák fenn a biodiverzitás szempontjából előnyös, nem termelő területeket. A vetésforgó mellett növénytermesztés diverzifikációját is lehetővé teszi a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területeket birtokló gazdálkodók számára, hogy könnyebben megfeleljenek a követelménynek – írták. A tagállamok mentesíthetnek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesek. A felülvizsgálat a 10 hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesíti a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól, ami csökkenti az adminisztratív terheket a kistermelőknek, a KAP kedvezményezettjei 65 százalékának – írták.

A felülvizsgálat biztosítja, hogy az uniós országok évente kétszer módosíthassák KAP-stratégiai terveiket, szemben a jelenlegi egyszeri lehetősséggel. Ez – mint írták – nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamok számára a változó feltételek kezeléséhez. A felülvizsgálatot még a tagállami kormányokat tömörítő uniós tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia. Végleges elfogadása esetén és a kihirdetését követően a rendelet azonnal hatályba lép.

Ajánlott tartalom

EM: Tisztítsuk meg az Országot!

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) által meghirdetett Tisztítsuk meg az Országot! II. pályázaton 218 önkormányzat, civil és gazdálkodó szervezet, valamint egyházi jogi személy nyert el támogatást és valósíthat meg a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladékok felszámolását segítő és az illegális hulladéklerakás megelőzését szolgáló beruházást - közölte az EM kedden az MTI-vel.