Az EP megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról

Figyelem az állami kényszermunka tekintetében nagy kockázatot jelentő területekről származó termékekre.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Parlament jóváhagyta azt az új rendeletet, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy betiltsa a kényszermunkával előállított termékek értékesítését, behozatalát és kivitelét. A tagállamok hatóságai és az Európai Bizottság megvizsgálhatják majd a gyanús árukat, ellátási láncokat és gyártókat. Ha egy termékről bebizonyosodik, hogy kényszermunka alkalmazásával készült, akkor azt többé nem lehet majd az uniós piacon (beleértve az internetet is) értékesíteni, és a szállítmányokat az EU határainál feltartóztatják.

Vizsgálatok
A vizsgálatok lefolytatására vonatkozó döntések alapja tényszerű és ellenőrizhető információk lesznek, amelyeket például nemzetközi szervezetektől, együttműködő hatóságoktól és visszaélést bejelentő személytől kaphatnak a hatóságok. Számos kockázati tényezőt és kritériumot vesznek majd figyelembe, többek között az államilag elrendelt kényszermunka elterjedtségét bizonyos gazdasági ágazatokban és földrajzi területeken.

A kényszermunkát alkalmazó vállalatokra vonatkozó következmények
A tiltott termékek gyártóinak ki kell vonniuk termékeiket az EU egységes piacáról, és azokat el kell ajándékozniuk, újra kell hasznosítaniuk vagy meg kell semmisíteniük. Az előírásoknak nem megfelelő vállalatokat pénzbírsággal sújthatják. Az áruk visszakerülhetnek az Unió egységes piacára, ha a vállalat megszünteti a kényszermunkát a teljes ellátási láncban.

A jelentéstevők szerint
Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D, Portugália), a jogszabályért felelős egyik EP-képviselő elmondta: „Ma világszerte 28 millió ember van emberkereskedők és államok csapdájában, akik arra kényszerítik őket, hogy kevés vagy semmilyen fizetségért dolgozzanak. Európa nem exportálhatja értékeit, miközben kényszermunkával előállított termékeket importál. Az, hogy az EU végre jogszabályt alkotott az ilyen termékek betiltására, ennek a parlamenti mandátum az egyik legnagyobb eredménye, és a progresszív erők győzelme.”

A jogszabályért felelős másik EP-képviselő, Samira Rafaela (Renew, Hollandia) elmondta: „Ez egy történelmi nap. Úttörő jelentőségű jogszabályt fogadtunk el a kényszermunka elleni világszerte folytatott küzdelem érdekében. Ez a rendelet elősegíti az uniós és nemzetközi együttműködést, a kizsákmányolókról a fogyasztók és a munkavállalók kezébe adja a hatalmat, és jogorvoslati lehetőségeket kínál az áldozatok számára. Emellett a kereskedelempolitikát is egy zöldebb és igazságosabb jövő felé mozdítja el.”

A következő lépések
A rendeletet 555 szavazattal, 6 ellenében és 45 tartózkodással fogadták el. A szöveget most a tagállamokból álló Tanácsának kell hivatalosan is jóváhagynia. Ezután a rendeletet közzéteszik az EU Hivatalos Lapban. Az uniós országoknak három éven belül kell megkezdeniük a rendelet alkalmazását.

Sajtótájékoztató
A szavazás után, 14.00 órakor Maria-Manuel Leitão-Marques és Samira Rafaela társ-jelentéstevők sajtótájékoztatót tartanak. Ezt itt lehet követni, és azok az újságírók, akik távolról szeretnének kérdéseket feltenni, ezen a linken keresztül jelentkezhetnek.

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.