Az EPEAT kiterjeszti rendszerét a televíziókra

Az EPEAT tanúsítványrendszerét már korábban részletesen bemutattuk, a szervezet most ezt a rendszert terjesztené ki a televíziókészülékekre.

A szervezet tagja megszavazták a minősített termékek bővítését, bár az érintett gyártók képviselői természetesen hevesen tiltakoztak. A televíziókra vonatkozó rendszer még nem teljesen kidolgozott, de az biztos, hogy követni fogja az EPEAT megszokott szisztémáját, vagyis a mérgező anyagok csökkentését, a csomagolás minél környezetkímélőbb voltát, a feldolgozhatóság megtervezését és kivitelezését, az utóélet menedzselését, az energiahatékonyságot valamint az átfogó vállalati környezetvédelmi teljesítményt figyelembe vevő pontozást.

Az értékelési szempontok kidolgozásához olyan vállalatok ajánlották fel segítségüket, mint a Wal-Mart és a Best Buy, valamint kormányzati szervek, mint az EPA és környezetvédő csoportok. A nagyszámú részvételhez valószínűleg hozzájárul az EPEAT egyre növekvő népszerűsége. Csupán a 2007. december és 2008. november közé eső 11 hónapban 700-ról 1000-re növekedett a minősítések száma, ami, ha figyelembe vesszük, hogy minden vállalatnak, aki ajánlotta termékét minősítésre, a későbbiekben is meg kell felelnie a követelményeknek, egyáltalán nem kevés. A másik ígéretes tény, hogy az elnyert minősítések közül egyre kevesebb a bronz, a legtöbb termék megkapja, a környezeti hatást tekintve igen kitűnő, ezüst vagy arany címet.

A televíziók bevonása időszerű, hiszen az e-hulladék lerakók nagy részét ezek a kidobott, általában katódcsöves készülékek teszik ki, és többségük Kínában, Ghánában végzi, feldolgozásra alkalmatlan körülmények között. Ám jelenleg a plazma és LCD tévék sem számíthatnának kedvező minősítésre. Előbbi energiaigénye háromszor, utóbbié pedig olykor 43-szor nagyobb, mint idősebb testvérüké. Ezen felül, a legújabb kutatási eredményeknek köszönhetően kiderült, hogy az LCD-k előállításához használt kulcsfontosságú anyag, a nitrogén-trifluorid, mint üvegházhatást okozó gáz, 17 000-szer veszélyesebb, mint a szén-dioxid.

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.