Az építési termékeket új környezeti rendszer alapján ellenőrzik

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) háttérintézményénél, az ÉMI Nonprofit Kft.-nél a kormány fenntartható gazdaság- és iparfejlesztési céljaival összhangban elindult az építési termékek egyszerűsített környezeti értékelése és az ehhez kapcsolódó információs rendszer – jelentette be szerdai közleményében a minisztérium.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az ÉMI az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével együttműködve a termékgyártók önkéntes nyilatkozatára és adatszolgáltatására alapozottan minden stratégiai jelentőségű termékre elvégzi az értékelést és közzéteszi az információkat. Ez támogatja, hogy lehetőség szerint a beruházási helyszínhez legközelebb gyártott – tehát a magyar ipar által előállított -, elérhető, illetve legalacsonyabb környezetterhelésű építési termékekre essen a választás egy beszerzés során – tájékoztatott az NGM. Az ipar húzóerőt képez a gazdaságban, a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékében 23 százalékot képvisel, a nemzetgazdasági beruházások 33 százalékát adja. A hazai, magas hozzáadott értékű, energiahatékony gyártókapacitások megteremtésével és fejlesztésével növelhető a magyar gazdaság ellenállóképessége, a magyar ipar teljesítménye. Az alapanyag-előállítási ágazatok a hazai ellátás hatékony biztosításán keresztül más ágazatok versenyképességét is biztosítják, jelentőségük az új technológiák adaptálásában, a zöld átállásban és a kapcsolódó szabályok betartásában kiemelkedő – magyarázta az NGM.

Fábián Gergely, az NGM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közleményben kiemelte, hogy a most készülő információs rendszer – az iparstratégiával összhangban – jelentősen erősíti a magyar tulajdonú vállalatokat azáltal, hogy a magyar ipar által előállított termékekre fókuszál. A rendszernek köszönhető adatalapú döntéshozatal pedig közvetetten növeli a hatékonyságot és az eredményességet. A beruházók tudatos döntését az adatbázis azzal is segíti, hogy az építési termékek leglényegesebb műszaki információit is publikálja gyártói teljesítménynyilatkozatok formájában. A minőségen túl tehát a szállítási távolság, az újrahasznosítási potenciál és a természetes anyagok arányának figyelembevétele is meg tud történni a kiválasztásnál. Ezzel Magyarországon is elindul az építőipar zöld átállása és párhuzamosan a zöld közbeszerzési szabályok, illetve a támogatással megvalósuló lakáscélú programok felülvizsgálata. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja az építőipari szereplők figyelmét, hogy vegyenek aktívan részt az adatbázis és információs rendszer építésében, hiszen a cél közös: a hazai ipar versenyképességének javítása, az épített környezetünk védelme, a fenntartható megoldások elterjesztése és a beruházások ösztönzése.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.