Az erdőgazdálkodási munkákat is hátráltatja a csapadék a Pilisben

Az erdőgazdálkodási munkákat is jelentősen hátráltatják a Pilisben az ismétlődő esőzések, az idén már rekordot döntött az éves csapadékmennyiség – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Kifejtette: a hétvégi esőzések következtében az éves csapadékmennyiség a Pilisi Parkerdő területén már elérte az ezer millimétert, ami abszolút rekordnak számít. Évente mintegy hétszáz-nyolcszáz milliméter csapadék esik a környéken, s ez a mennyiséget az idén már az első hét hónapban lehullott. Amennyiben az utolsó negyedév is hasonlóan csapadékosan alakul, az éves mennyiség elérheti az ezerkétszáz millimétert is a Pilisben. A legtöbb eső májusban hullott, akkor egy hónap alatt kétszázhatvan milliméternyi esett.
A térség erdeit kezelő Pilisi Parkerdő szóvivője elmondta, hogy az erdészeti utak, földutak többsége nehezen, vagy egyáltalán nem járható, s az ismétlődő esőzések jelentősen hátráltatják az erdőgazdálkodási munkákat is.
A felázott talaj nem tud megszikkadni, ami megnehezíti az indulófélben lévő fakitermelést – mondta Lomniczi Gergely. Kiemelte, hogy a gondok ellenére továbbra is biztosított a térségben élők tűzifaellátása, ám azt tanácsolják, hogy a szállítási problémák miatt idejében rendeljék meg a tűzifát.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.