Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Az erdőknek is árt a szabálytalan gombaszedés

Az erdőknek is árt a szabálytalan gombaszedés

A gombaszedés szabályainak áthágása nem csak az emberre veszélyes, felboríthatja az erdők ökoszisztémáját is – hívja fel a figyelmet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

A közlemény szerint a kiadós esőzések után akár ezrek is megfordulhatnak egyszerre a Pilisben, vagy a Visegrádi- és a Budai-hegységben, ami nagy terhelés a környezetnek, különösen amikor a látogatók a jelzett turistautakról letérve gyűjtik a gombákat.

A társaság tapasztalatai szerint erdőjárás közben, főként a kirándulók, feldúlják a környezetet, kiforgatják, megnézik, majd visszadobják a gombákat, károsítva ezzel a gombaállományt.

A gombagyűjtők felelősek saját egészségükért is: még a bevizsgált, ehető gomba esetében is, ha túl nagy mennyiségben fogyasztják, vagy helytelenül tárolják, mérgezéshez hasonló tüneteket idézhet elő az erdei növény – figyelmeztet a közlemény.

A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy az erdőjárók zárt, műanyag zacskóba gyűjtik a gombákat, amelyek így megnyomódnak, felmelegednek és a bennük lévő fehérje gyorsabban lebomlik, megromlik – közölték.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.