Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén állásfoglalásában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó, uniós szintű cselekvési tervet azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2030-ra ellenálló legyen az aszályokkal szemben és megszűnjön a talajromlás.

Az EU cselekvési tervet sürget az aszályokkal szembeni uniós ellenállóképesség szavatolására

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén állásfoglalásában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó, uniós szintű cselekvési tervet azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2030-ra ellenálló legyen az aszályokkal szemben és megszűnjön a talajromlás.

Az uniós tanács közleménye szerint az elsivatagosodás, a talajromlás és az aszály jelentette sürgető kihívásokkal kapcsolatban elfogadott állásfoglalás hangsúlyozza, hogy unió-szerte égető szükség van a környezetgazdálkodás egységes és közös megközelítésére. A szöveg kiemeli az aszályok növekvő gyakoriságát és súlyosságát, valamint az elsivatagosodás és a talajromlás súlyosbodását mind globálisan, mind Európán belül. Felismerve a környezetvédelmi kérdések összekapcsolódásának fontosságát, a tanács felkérte az EU-t és tagállamokat, hogy külső fellépéseikben emeljék ki a regeneratív mezőgazdálkodás és irányítás jelentőségét. Az állásfoglalás kiemeli továbbá, hogy egységes finanszírozási stratégiákra van szükség a fenntartható mezőgazdálkodás és talaj helyreállítása támogatásához, ezért a meglévő finanszírozási eszközök felülvizsgálatára és a magán- és vegyes finanszírozási források feltárására szólított fel. Az uniós tanács hangsúlyozza azt is, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszerrendszereket át kell alakítani a fenntarthatóság, az aszályokkal szembeni ellenálló képesség és az éghajlattudatos gyakorlatok irányába. Ezt az átalakulást az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO élelmezésbiztonsággal és táplálkozással foglalkozó szakértői testülete által meghatározott agroökológia alapelveinek kell vezérelnie – szögezték le.

Az állásfoglalás megerősítette az EU elkötelezettségét az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, a vízhiány és a szennyezés egymással összefüggő kihívásainak közös kezelése mellett. Hangsúlyozta az együttműködés szükségességét, különösen a Globális Biodiverzitás Keretrendszer, a párizsi klímamegállapodás és a talajromlás semlegesítését célzó program végrehajtása során. Az együttműködés elengedhetetlen a biológiai sokféleséggel és az éghajlathoz való alkalmazkodással foglalkozó hatékony nemzeti stratégiák kidolgozásához és végrehajtásához – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége Magyarországon. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel.