Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energiahatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért - közölte a bizottság szerdán.

Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát

Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energiahatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért – közölte a bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint a következő évtizedben megkétszereznék az épületkorszerűsítési arányt, és biztosítanák, hogy a felújítások nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek. A stratégia megvalósítása révén uniós szinten akár 35 millió épületet is fel lehet újítani, és 160 ezer zöld munkahely is létrejöhet az építőiparban 2030-ig. Kiemelték, az uniós energiafogyasztás mintegy 40 százalékáért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 36 százalékáért az épületek felelősek. Mivel évente csak 1 százalékuk esetében végeznek energiahatékonysági korszerűsítést, határozott intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy Európa 2050-ig klímasemlegessé váljon. A stratégia prioritásokat határoz meg a fűtés és hűtés dekarbonizációja, az energiaszegénység és a legrosszabb teljesítményt mutató épületek felszámolása, valamint a középületek, például iskolák, kórházak és közigazgatási épületek felújítása terén. A bizottság a megvalósítás érdekében Bauhaus néven új európai korszerűsítési program elindítását jelentette be.

A több tudományt, és szakterületet érintő kezdeményezés keretében folyó munkát egy külső szakértőkből, köztük tudósokból, építészekből, tervezőkből és formatervezőkből, művészekből és a civil társadalom képviselőiből álló tanácsadó testület fogja irányítani. A projekt keretében 2021 nyaráig széleskörű részvételen alapuló, közös alkotási folyamat zajlik majd, 2022-ben pedig az uniós bizottság első körben öt Bauhaus-központból álló európai hálózat kiépítését kezdi meg a tagállamokban – közölték.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.