Az évszázad árvize fenyeget a Dráván

Az elmúlt napok heves esőzése hétfőn Szlovénia több területén áradásokat okozott. Országszerte számos folyó lépett ki medréből, egész települések kerültek víz alá, máshol utcákat kellett lezárni az árvíz miatt.

A legsúlyosabb helyzetet Szlovénia északi területeiről jelentették. A Dráva medencéjében, Szlovénia keleti részén “soha nem látott árvíz” fenyeget. A folyó felsőbb folyásán, Ausztriában hétfőn déltájban gátakat nyitottak meg, ráadásul a folyó egész vízgyűjtő területén tartósan esett az eső. A Dráván, amelynek szlovéniai szakaszán nyolc vízi erőmű működik, késő délután másodpercenként 2900 köbméteres vízhozamot mértek, de éjjelre a horvát folyószakaszon már másodpercenként 3100 köbméteres vízhozamot várnak. Ezek a mennyiségek jóval meghaladják a Dráva szlovéniai szakaszán 1965-ben mért, eddigi legnagyobb vízhozamot, ami másodpercenként 2600 köbméter volt – jelentette a szlovén média. Az árvíz máris hatalmas károkat okozott Maribor környékén, de válságosnak mondják a helyzetet Malecnik, Duplek és Dogose településeken is, ahol házakat és gazdaságokat kellett kiüríteni. Ptuj környékén szintén nehéz éjszakára számítanak a védekezésre kivezényelt erők. A polgári védelem és a tűzoltók erőit már hétfőn mozgósították, de a szlovén hadsereg erői is készültségben vannak. Az ország nyugati részén földcsuszamlások miatt katonák segítségét voltak kénytelenek igénybe venni. Több helyütt problémát okoz az ívóvízkészletek szennyeződése. Az áradás miatt a Száva teljes hosszában is árvízi riasztást adtak ki.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.