Az ezerarcú bioműanyag – meghökkentő evőeszközök

Ki gondolná, hogy bioműanyagból is készíthető evőeszköz, s mi több, formatervezett kanál, villa, kés, amely zöldségekre, gyümölcsökre emlékeztet.

Meglehetősen furcsa, szokatlan információval bír ez híradás, de érdemes közzé tenni annak bizonyságául, hogy a fantázia, az ötletgazdagság nem ismer határokat. A különös evőeszközök Qiyun Deng dizájner nevéhez füzödnek. Elkészítésükről pedig tudni kell, hogy PLA műanyag néven, iparilag ismert, genetikailag módosított kukoricakeményítő képezi az eszközök  alapanyagát, amely biológiai úton lebomlik, ezért az érintett szakmában a fenntartható design egyik kulcsfontosságú alapanyagaként jegyzik. A tervező, Qiyan Deng álláspontja:”Csodálatos anyag, ami nem csak tervezési szempontból, de erkölcsileg is kiválóan megfelel a munkához.” Meggyöződése mesterdiploma munkájában is testet öltött, hiszen elképzelése szerint, ha az evőeszközök alapanyagukat figyelembe véve növényből készülnek, akkor kinézetük se kell hogy meghökkentő módon idegennek mutatkozzanak, ha növény, vagy gyümölcs formát “öltenek”. Koncepciója erre a párhuzamra, hasonlatosságra épül. Összegezve: az elkészült termékek kiváló minőségűek, funkciójuknak jól megfelelnek és a gyümölcsöket és zöldségeket formázó evőeszközkészlet nemcsak a használati értékével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy feleslegessé válása esetén azáltal hogy biológiailag könnyen lebomlik az újrahasznosítás is fontos szerepet játszik a kreatív “technológia” során. Okkal-joggal merült fel tehát a kérdés, ha tetszetősek, igényes kivitelezésűek, ötletesek, mutatósak ezek az eszközök, miért kellene megválni, miért kellene eldobni ezeket a derűs tárgyakat?  Díszíthetnék továbbra is a konyhákat, étkezőket.

forrás: zoldtrend.hu

-

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.