Az IBM új napeleme a leghatékonyabb a világon

Az IBM új napeleme több szempontból is áttörést jelenthet a napenergia felhasználásához, elsősorban azért, mert a világon elsőként tudtak ilyen hatékonyan fotonokat elektromosságá átalakító szerkezetet ilyen könnyen elérhető fémek felhasználásával építeni.

A félvezető réz, cink, és ólom felhasználásával készült,és a napfény 11,1 százalékát képes elektromossággá átalakítani. Ez 10 százalékkal magasabb, mint bármely eddigi félvezető ebben a kategóriában. Az új szerkezet remélhetőleg olcsóbb és hatásosabb napelemek korát hozza el, az eddigi megoldások ugyanis vagy túl drágák voltak, vagy nem voltak elég hatékonyak. Az új módszerrel könnyebb és kevésbé költséges a napelemek gyártása a mostani technológiákkal szemben, melyek szilikon kristályok felhasználását igénylik. Bár ezek könnyen elérhetők és hatékonyak, anyaguknak rendkívül tisztának kell lenniük, így nehéz a tömegtermelésük. Egyéb megoldások is léteznek, de ezek előállításához ritka elemek szükségesek. A sorozatgyártás még évekbe telhet, amikor azonban piacra dobják, nagy szerepe lehet a napenergia szélesebb körű elérhetőségének megvalósításában.

IBM

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.