Az idei volt a legmelegebb április

1,11 fokkal melegebb volt az idei április, mint az 1951-80 közti átlag. Zsinórban ez a hatodik hónap, ami legalább egy Celsius-fokkal melegebb a múlt század második felében mért átlagnál, egyben a legmelegebb április azóta, hogy feljegyzések vannak a hőmérsékleti adatokról.

Ezzel 2016 továbbra is messze a legmelegebb hónap a meteorológiai feljegyzések 130 éves történelmében. Eric Holthaus meteorológus szerint ez rémisztő. Az amerikai meteorológia a jövő héten hozza nyilvánosságra legfrissebb, tisztított adatait, amelyek alapján Holthaus szerint az elmúlt 12 hónap mind rekordot dönthet majd.

“Ott tartok, hogy sejtésem sincs, mi jöhet ezután. Azt tudtuk, hogy az El Ninónak lesz hatása, de hogy ekkora, azt szerintem senki se várta” – mondta.

Hogy értsük miről van szó: Holthaus adatai szerint az elmúlt egy évben mért hőmérsékletnövekedés az 1880-as évek óta mért felmelegedés negyede. Ennek pedig következményei lesznek, várakozásai szerint idén lesz a legkisebb a sarki jégtakaró a nyáron, és tovább pusztulhatnak a korallok is, amelyeknek a negyede betegedett az elmúlt másfél évben a víz felmelegedése miatt. (Via Independent)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Egzotikus betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt

Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat - hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.