Az idén 410 megawatt szélenergia-kapacitásra lehet pályázni

Az idén 410 megawatt összteljesítményű szélenergia-kapacitásra lehet pályázni a Magyar Energia Hivatal javaslata szerint – derül ki a hivatal honlapján csütörtökön közzétett dokumentumból.

A magyar villamosenergia-rendszerbe illeszthető szélerőművek mennyiségéről címet viselő dokumentum szerint a hivatal “haladéktalanul” kezdeményi, hogy európai uniós források felhasználásával kezdődjön meg a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél egy új szélerőmű termelésbecslő rendszer kiépítés, amely hatékonyan támogathatná a szélenergia rendszerbe illesztését.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter június 30-án hozott rendelete teszi lehetővé az új pályázat kiírását. Az energiahivatal 2006-ben 330 megawattra korlátozta a szélenergia kapacitásokat, amiből 175 megawatt épült meg, és az engedélyezett projektek előrehaladottsága alapján az év végéig várhatóan ez 190 megawattra bővül. A hivatal javaslata alapján az Édász és Émász területén 280 megawatt kapacitást lehet kiosztani, 130 megawattot pedig a Démász, a budapesti Elmű és a Titász területén.

A hivatal a Mavir tanulmányában foglaltak, és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) javaslata alapján határozta meg a 410 megawatt teljesítményt. A Mavir ugyanis több feltétel megteremtése esetén lát lehetőséget ennek a teljesítménynek a rendszerbe illesztésére. Ilyen feltétel egyebek között a szélerőművek működésének korlátozása szükség esetén, a fogyasztót befolyásoló eszközök központi alkalmazása, és a területi diverzifikáció ösztönzéssel. A feltételek között szerepel az is, hogy ismerjék el a Mavir többletköltségeit arra az esetre, ha a rendszerirányító a “menetrend” módosítására kényszerül a szélerőmű miatt.

A szélerőmű befektetésekkel kapcsolatban a dokumentum megjegyzi, hogy a nemzetközi háttérrel nem rendelkező beruházók csak az Országos Meteorológiai Szolgáltat (OMSZ) előrejelzéseire tudnak támaszkodni. Az OMSZ azonban a finanszírozási források hiánya miatt nem tudta kialakítani az energetikai célú szélelőrejelzés megfelelő feltételeit. A Magyar Energia Hivatal tudomása szerint 2008 végén mintegy kétezer megawatt új szélerőmű-kapacitás megépítésére mutatkozott igény Magyarországon.

Ajánlott tartalom

Csendes udvar, környezetbarát kerítéssel, kell ennél több?

A környezettudatos gondolkodásmód egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így mára szinte az élet minden területén elérhetővé váltak olyan megoldások, amelyekkel hétköznapi életünkben is sokban hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz, sőt.