Az Ikea megkezdte a napelem modulok értékesítését Svédországban

A bútoróriás 2025-re világszerte, minden áruházában forgalmazni fog napelemeket.

A vállalat tárgyalásokat folytat potenciális partnereivel és egy beszállítóval a napelem modulok Svédországban terveik szerint ez év őszétől induló értékesítéséről. Mindennapi napelemünk: a Ikea Solstrale panelei beköltöznek otthonunkba. A világ legnagyobb bútor viszontértékesítője, az Ikea idei nyarat követően megkezdi a „Solstrale” fotovoltaikus modellek értékesítését hazájában. A svéd gyökerű multinacionális cég azt közölte, hogy hasznosítani kívánja a napelem panelek értékesítésével kapcsolatos németországi tapasztalatait – ahol problémákba ütközött az egyik fogyasztóvédelmi szervezet fellépése nyomán – valamint az Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában és Lengyelországban szerzetteket. „A legutóbbi évek pozitív fejleményei, nem utolsósorban az egyszerűsödő szabályozások és a kedvezőbb megtérülés azt jelentette, hogy Svédországban nagyon kedvezővé váltak a feltételek a napelemekbe történő befektetések számára” – ismertette Jonas Carlehed, az Ikea Csoport Svédországban dolgozó fenntarthatósági vezetője.

Az utóbbi két évben a svéd kormány kedvezőbbé formálta a napenergiával kapcsolatos szabályozásokat, és több alkalommal is növelte a háztetőre szerelhető napelemek után járó kedvezményeket. Az Ikea azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat a jövőbeli beszállítókkal és partnerekkel a Svédországban kínálandó Solstrale ajánlat kapcsán. A megfelelő partner megtalálása segíthet a Németországban felmerült esethez hasonló problémák elkerülésében, ahol a fogyasztóvédelmi szervezet, a Verbraucherzentrale NRW álláspontja szerint az a napelem ajánlat népszerűsítését szolgáló hirdetési kampány félrevezető, nem eléggé egyértelmű az Ikea szerepét, és partnere, a Solarcentury Microgen (Germany) GmbH szerepét illetően.

Ambiciózus tervek

Nyilatkozatában az Ikea még hozzátette, hogy tervezi a Solstrale értékesítések valamennyi piacán történő bevezetését 2025-ig. „Segíteni szeretnénk vásárlóinkat abban, hogy otthonukban megtermelhessék saját megújuló energiájukat, ami kedvező a klímának és a pénztárcájuknak egyaránt” – jelezte a vállalat. Az Ikea Svájcban és az Egyesült Királyságban is értékesít napelem modulokat. A Signe Antvorskov Kraggal – az Ikea otthoni napenergia ágazatának globális fejlesztési vezetőjével nemrégiben készült interjúban – a pv magazine szerkesztője, Becky Beetz beszélgetett a lapos csomagolásáról ismert Ikea fotovoltaikus üzleti modelljéről, írta az mnnsz.hu. 

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.