Az illegális hulladéklerakók felderítésébe becsatlakoznak a polgárőrök is

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe, a kormány az egész éves országos akcióhoz támogatást nyújt – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Mórahalmon.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Koncz Zsófia azt mondta, 2020-ban fogadták el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik eleme az illegális hulladéklerakók felderítése, megszüntetése, illetve természetes vizeink védelme. A kormány az elmúlt időszakban több programot indított az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében. Ilyen volt a Tisztítsuk meg az Országot! program első, 2020-as pályázata, a rendszeresen megszervezett Te szedd! akciók vagy a ma már nemzetközileg is elismert PET kupák. Elindult a polgárőrök által is használt HulladékRadar alkalmazás is, amely lehetővé teszi az illegális lerakók azonnali bejelentését – közölte Koncz Zsófia. Hozzátette: e kezdeményezéseknek köszönhetően félmillió tonna illegális hulladéktól sikerült megszabadítani az országot.

Koncz Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a Tisztítsuk meg az Országot! program második kiírására a civil szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek március 27-ig nyújthatják be pályázatukat. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója úgy fogalmazott, napjainkban a veszélyek korát éljük: láttunk világjárványt, Európában jelen van az illegális migráció, amely kéz a kézben jár a terrorral, szomszédunkban több két éve háború dúl. Ilyen helyzetben felértékelődik a polgárőrök szerepe és feladata. A polgárőrök a modern hazafiak, akik munkájukat önkéntesen végzik biztonságunk érdekében. A több mint 60 ezer polgárőrnek is köszönhető, hogy Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa – hangsúlyozta a politikus.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) is számíthat a kormány támogatására. A szervezet köztestületté vált, munkájához kiszámítható anyagi segítséget, modern eszközöket, gépjárműveket kap – tudatta a miniszterelnök főtanácsadója. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta, a polgárőrök tíz éve foglalkoznak az illegális hulladéklerakók felderítésével, a helyi szervezetek pedig rendszeresen részt vesznek a hulladékgyűjtési akciókban. A kormány 200 millió forinttal támogatja a polgárőrök illegális hulladéklerakók felderítése és felszámolása érdekében végzett munkáját. Ebből ezer helyi szervezet 150 ezer forintos működési támogatást kap a tevékenységhez, 50 millió forintból technikai eszközöket – a többek között drónokat – vásároltak, melyek segítik a felderítést – tudatta az elnök.

Az illegális lerakók felderítését összekapcsolják a mezei, erdei lopások megelőzése érdekében végzett, a külterületek biztonságát javító munkával. A kezdeményezéshez csatlakozó helyi szervezetek szolgálati óráik 15-20 százalékát a külterületeken végzik majd, ez 1,5-2 millió szolgálati órát jelent majd az év során – közölte Túrós András. A polgárőrök feladata elsősorban az illegális lerakók felderítés lesz. Ezekről bejelentést tesznek az önkormányzatoknak, amennyiben pedig olyan mértékű a környezetszennyezés, a rendőrségnek. Dokumentálják a történteket, összegyűjtik az elkövetőkre utaló bizonyítékokat, alkalmanként pedig maguk is részt vesznek a szétszórt hulladék összegyűjtésében – mondta Túrós András. A polgárőrség lovas tagozat a szerb-magyar határ Csongrád vármegyei szakaszán, Tokaj-hegyalján, a Tisza-tó és a Körösök vidékén, valamint a Balaton déli részén segíti az illegális lerakók megtalálását, ahogy a szervezet határvédelmi tagozata is bekapcsolódik a munkába – tudatta az elnök.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.