Az indiánok rezsiharca hatékonyabb: függetlenítik magukat az áramellátótól

A Kaliforniában levő amerikai őslakos-rezervátum energiaellátását ezentúl mikrohálózatú nap-, és biomasszaerőművel és intelligens energiaelosztó rendszerrel látja el a Siemens. Az indiánok függetleníthetik magukat az amerikai állami közművektől, de ez azért mégsem jelent teljes szakítást.

A Blue Lake Rancheriával, az Egyesült Államokban, Kaliforniában lévő amerikai őslakos rezervátummal és az ugyancsak kaliforniai Humboldt Állami Egyetem Schatz Energiakutatási Központjával közösen a Siemens mikrohálózatot (microgrid) épít. Kifejezetten az a cél, hogy elektromos energiát szolgáltasson a rezervátum 0,4 négyzetkilométernyi területen található kulcsfontosságú épületei és intézményei számára.

Többek között a törzsi kormányzati épületet, vállalkozásokat, egy szállodát és a Vöröskereszt helyben levő biztonsági óvóhelyének létesítményeit látják el így árammal. Összehangolva a feladatokat a Pacific Gas & Electric helyi közművállalattal, a mikrohálózat (ez valójában egy regionális, de szigetstruktúrájú, tehát önállóan üzemelni képes rendszer) lehetővé teszi, hogy a rezervátum energiaigényét a jövőben függetlenül és környezetbarát módon lássa el áramszünetek vagy energiakimaradások jelentős veszélye nélkül.

A rendszerbe integrálandó eszközök között van egy 500 kW kimenő teljesítményű napelemes erőmű, egy biomassza-üzemanyag cellarendszer, de áramfejlesztő dízelgenerátorok is, valamint egy 950 kilowattóra (kWh) üzemi kapacitású akkumulátoros energiatároló rendszer. A mikrohálózat “fényelektromos” erőműve az egész megye legnagyobbja lesz.

A Siemens Spectrum Power hálózatvezérlő rendszerén alapuló mikrohálózat energiagazdálkodási megoldás támogatja a személyzet nélküli működést, és így a SCADA (felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő) platformon futó infrastruktúra fogja kezelni a helyi energiaellátó hálózat (grid) vezérlési és energiagazdálkodási funkcióit. A hálózatvezérlő rendszer beépített időjárás- és terhelés-előrejelző eszközeivel kiegészítve a rezervátum képes lesz arra, hogy előre pontosan kiszámítsa az energiafogyasztást, így dinamikus és energiahatékony módon tudja majd szabályozni az elosztott energiatermelő rendszereket és a tárolóegységeket.

A Siemensnél már azt is kiszámolták, hogy évente várhatóan évente 150 tonnával tudják majd csökkenteni a rezervátum szén-dioxid (CO2) -kibocsátást. A mikrohálózat telepítési és üzembe állítási céldátuma 2016 ősze. A helyi indiánok ezt követően e téren önellátók és függetlenek lesznek.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.