Az ingyen energiát hozhatja el a hullámerőmű?

A finn AW-Energy a hullámok erejét hasznosítaná Waveroller technológiájával.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A finn AW-Energy abban bízik, hogy a Waveroller technológiájával áttörést hozhat a hullámenergia hasznosításában – számol be az Interesting Engineering. A tervek szerint a berendezés akár 1 megawatt energiát is képes lesz előállítani az óceán fenekén feküdve, az egységeket kombinálva pedig tenger alatti erőműveket hozhatnak létre. A Waveroller története több mint három évtizede, 1993-ban kezdődött, amikor egy búvárt egy hajóroncs a hullámok erejének áramtermelésre való felhasználására inspirálta. Az első, 350 kilowattos egység 2019-ben csatlakozott a hálózatra a portugál partoknál, két évvel később, egy ellenőrzés során pedig kiderült, hogy a só, a korrózió és a tengeri létformák nem károsították az eszközt, ami bizonyította tartósságát és minőségét. 2020 óta a vállalat szorgalmasan dolgozik egy uniós támogatású projekten, amelynek célja a Waveroller sorozatgyártása és a WaveFarms nevű tömbök létrehozása. Ezek a 10-24 Waveroller egységből álló WaveFarmok 8 és 12 méter közötti mélységben, a parttól legfeljebb 2 kilométerre fognak elhelyezkedni.

Minden egyes Waveroller 1 megawatt csúcsteljesítményű, a berendezés pedig 624-813 megawattóra éves termelésre képes. Az igazi változást azonban az energiaköltségek szintje (LCoE) jelenti, amely az erőművet rendkívül versenyképes pozícióba helyezi, hiszen 100-150 dollár per megawattóra LCoE-vel büszkélkedhet. Összehasonlításképpen, a tengeri szélerőművek LCoE-je 2022-ben 82-255 dollár per megawattóra volt. Matthew Pech, az AW-Energy pénzügyi igazgatója szerint a Waveroller más megújuló energiaforrásokhoz képest közelebbi alapterhelésű villamos energiát képes létrehozni, és ezzel Európát az innovatív megújuló technológiák élvonalába helyezi.

A WaveFarm projekt a következő évtizedben várhatóan 275 millió euróval járul hozzá az európai gazdasághoz, és 500 munkahelyet teremt. Az AW Energy már egy namíbiai zöldenergia-céggel is megállapodást írt alá egy hullámfarm Swakopmund partjainál történő telepítéséről. A további részletek egyelőre nem ismertek.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.