Az ingyenes napelem pályázat módosítását kéri a szakmai szervezet

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség véleményezte a pályázati kiírást.

A kormány augusztus végén jelentette be, hogy előreláthatóan november 15-én indul a legújabb olyan program, amellyel az otthoni napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokat fogják segíteni. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás a becslések alapján mintegy 35 ezer, főként alacsony jövedelmű háztartás számára lesz elérhető. A pályázati kiírásból számos fontos részlet kiderült, fontos azonban kiemelni, hogy a dokumentum nem a végleges verzió. A véleményezésében bárki részt vehetett, a szeptember 12-én lezárult értékelésébe pedig a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSz) is bekapcsolódott. A csoport több módosítási javaslatot is megfogalmazott, ezeket a közelmúltban tették közzé. A szervezet 12 pontban foglalta össze, hogy a kiírás mely részletein érdemes alakítani, a javaslatok között technológiai és gazdasági megjegyzések egyaránt megtalálhatóak. Az egyik legfontosabb részlet, hogy az eredeti kiírás 5 kW-os limitet határoz meg a projektben telepíthető napelemek esetében. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint ugyanakkor hazánkban ma egy átlagos háztartási méretű kiserőmű (HKME) teljesítménye 8,2 kW, ezért a határt mindenképp emelni kellene. A szervezetnél úgy vélik, hogy a telepítés lehetséges módját is bővíteni kellene, és előnyös lenne, ha nem csak tetőre szerelhető napelemeket támogatna a csomag.

Az eredeti szabályozás alapján 2,5 kW fölött csak háromfázisú inverter használható, ami a szövetség szerint torzítja a versenyt – az egyetlen itthon elérhető, alkalmas gyártó a Huawei, amelynek akkumulátorkapacitása 5 kWh, és maximum 5 kW-tal tud tölteni. Éppen ezért ennél a részletnél is módosítást kér a szervezet. Az MNNSz szerint a kiírásban olvasható, akkumulátoros rendszerekre költhető fajlagos költség (bruttó 3 521 405 forint) azt sejteti, hogy akár 13-15 kWh-s akkumulátorokra is be lehet ruházni. A szövetség azt kéri, hogy egy kWh-ra vetített, reális akkumulátor költséget jelenítsenek meg nagyjából 500 000 forint per kWh-os bruttó értékkel. A szervezet azt is el szeretné érni, hogy a programmal már meglévő napelemes rendszert is lehessen bővíteni. További céljuk, hogy a távfűtéses lakásokat ne zárják ki a napelemes beruházásokból.

Ajánlott tartalom

15 ezer család juthat ingyen napelemes támogatáshoz, részletek!

A Napenergia Plusz programban már a keretösszeg kétharmadát lekötötték, több mint 12 ezer család kapott átlagosan 4 millió forint támogatást napelemek és energiatárolók telepítésére.