A Vodafone által közzétett jelentés alapján, melyben számszerűsítették a legújabb mobiltechnológiák gazdasági és környezetvédelmi szerepét, mindenképp.

Az innovatív mobiltechnológia több milliárd megtakarítást jelent?

A Vodafone által közzétett jelentés alapján, melyben számszerűsítették a legújabb mobiltechnológiák gazdasági és környezetvédelmi szerepét, mindenképp.

Mark Foster, a jelentést készítő Vodafone partnercég vezérigazgatója felhívta a figyelmet a világos és azonnali beavatkozást kívánó folyamatokra bolygónk érdekében. A globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentése az egyik legfontosabb feladat, melyben, véleménye szerint, a kommunikációs iparnak kulcsszerepe lehet, átmenetet biztosítva az alacsony kibocsátású gazdaság felé. Foster példának a minőségi, nagyfelbontású videokonferenciát is lehetővé tevő mobilkészülékeket hozta fel, melyek csökkenthetik az amúgy szükséges utazásokat, s ezáltal a kibocsátást is.

A lehetőségeket alapvetően két kategóriába sorolták. Az egyik az intelligens machine-to-machine szolgáltatások elterjedése. Ide tartoznak az intelligens hálózatok és egy vezeték nélküli készülék összekapcsolása, a villamoshálózat ellenőrzése, hatékonyságának fokozása, a teljesítmény illetve a terhelhetőség monitorozása érdekében. Az intelligens logisztika, ahol a berendezésnek köszönhetően hatékonyabbá válhat a szállítmányozás, optimalizálható az üzemanyag-fogyasztás. Az intelligens gyártásban a mobiltechnológia a berendezések folyamatos elemzésével a karbantartás költségeit minimalizálhatja. Végül az intelligens város elképzelése, ahol a forgalomirányítás és a közművek gazdaságos működését segíthetik a vezeték nélküli eszközök. Ezen kategória megvalósulása a számított kibocsátás-csökkentés 80%-át teszi ki.

A másik kategóriát a dematerializáció lehetőségei alkotják, vagyis azok a technológiai megoldások, melyek virtuális alternatívái lehetnek a mostani fizikai folyamatoknak. Mint például az internetes vásárlás és a már említett videokonferencia minél gyakoribb használata.

Ezekkel a változtatásokkal évente 43 milliárd euróval csökkenne Európa energiaszámlája, valamint 2020-ig 113 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülne a légkörbe.

Ajánlott tartalom

A levegővel tárolják el az energiát kínai tudósok

A kínai sűrített levegős energiatárolási létesítmény 300 MW/1 800 MWh kapacitású.