z internet korai figyelmeztető rendszerként működhet a környezeti károk esetében is hasonlóan ahhoz, ahogyan járványok kitörését jelzi - közölte egy nemzetközi kutatócsoport csütörtökön.

Az internet jelezheti a környezetvédelmi veszélyeket

z internet korai figyelmeztető rendszerként működhet a környezeti károk esetében is hasonlóan ahhoz, ahogyan járványok kitörését jelzi – közölte egy nemzetközi kutatócsoport csütörtökön.

A blogokat, videókat, online híreket és egyéb interneten megjelenő információkat automatikusan szűrő program jelentéktelennek tűnő adatokat gyűjthet, majd nagyobb képpé állíthatja össze olyan témák szerint, mint a globális felmelegedés, szennyezések, az erdők pusztulása vagy a túlhalászás.

Victor Galaz, a Stockholmi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője úgy véli, eddig nem volt megfelelő rendszer, mellyel a környezetvédelmi problémákat nyomon követhették volna, erre kerestek megoldást brit és amerikai kollégáikkal. Galaz elmondta, hogy az internet által kínált lehetőségeket még nem aknázták ki, pedig az informáltság segítheti a kormányokat is döntéseikben.Például egy ázsiai kikötő halárainak emelkedésére vonatkozó online statisztika túlhalászásra is utalhat. Vagy ha egy blogban valamely rovarkártevő elterjedéséről esik szó egy északi erdőségen belül, akkor ez az információ a globális felmelegedésre vonatkozó adatokat szaporíthatja.

A tanulmány utal egy kanadai fejlesztésű program (rövidítése: GPHIN) sikerére, mellyel betegségekről gyűjtenek össze információkat a világhálóról. “A GPHIN találja meg évente a 40 százalékát azoknak a jeleknek, melyek az Egészségügyi Világszervezet által később vizsgált és bizonyított 200-250 járványra elsőként utaltak” – hangsúlyozzák a Frontiers in the Ecology and the Environment című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

Online környezetvédelmi ellenőrző hálózat működik már ma is például a madármegfigyelések területén. A madarak viselkedése a klímaváltozással is összefügghet, ezért ezek az adatok is beilleszthetők egy nagyobb rendszerbe. A kirakó további elemei lehetnek például a korallzátonyokra vonatkozó megfigyelések, melyeket akár amatőr búvárok osztanak meg egymás közt a neten. A szakemberek még hátralévő, nehéz feladatuknak tartják a megbízhatatlan információk kiszűrését az adathalmazból.

Ajánlott tartalom

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a nagy eső

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.