Az Ipad fertőzőbb, mint a vécédeszka

Egy brit fogyasztóvédelmi felmérés kiderítette, hogy az okostelefonokon, a táblagépeken és a számítógépek billentyűzetén több kórokozó található, mint az irodai vécék ülőkéjén.

Egy brit fogyasztóvédelmi magazin, a Which? szerint több kórokozó él az okostelefonok és táblagépek felületén, mint egy irodai vécéülőkén. A lap a mikrobiológiai kutatáshoz 30 érintőképernyős telefonról, 30 tabletről és 30 számítógép-billentyűzetről vett mintát. A készülékek között volt olyan Ipad, amelyen 600 staphylococcus aureus baktériumot találtak; ez a mikroba okozza a legtöbb ételmérgezést. Az irodai vécéülőkéről vett mintán csak 20, okostelefonon 140, a legkoszosabb billentyűzeten 480 hasonló baktériumot találtak. A Which? szerint a szennyezettségről a kapkodó életmód tehet; gyakran előfordul, hogy az emberek a gépek előtt ülve, piszkos ujjakkal esznek, és a mosdószünetekre is kevés időt fordítanak.

Már szarni sem tudunk nyugodtan

James Francis mikrobiológus, a kutatás vezetője gyanítja, hogy sokan viszik magukkal a készülékeiket a vécére is. Francis szerint az Ipaden talált 600 mikroba arra utalhat, hogy egyesek igen ritkán mossák meg a kezüket. Ez egybevág az Ofcom egyik, nyáron végzett kutatásának eredményeivel: eszerint az okostelefon- és tablettulajdonosok annyira ragaszkodnak a készülékeikhez, hogy 11 százalékuk videótartalmakat tekint meg rajtuk a mosdóban. Ez az arány a 18-24 év közötti korosztálynál már 20 százalék. És ez csak a staphylococcus aureusra vonatkozik. Az enterobaktériumokból 15 ezret találtak egyetlen táblagépen, négy okostelefonon és öt billentyűzeten. Ugyanekkor a tipikus vécéülőkén és a vécéöblítő fogantyúján kevesebb mint tízet. Viszont egyetlen kóli- és szalmonella-baktérium sem volt egyik mintában sem. A Which? azt tanácsolta, hogy a készülékeinket időnként törölgessük meg antibakteriális törlőkendővel, a billentyűzeteket pedig fordítsuk föl, hogy kiszóródjon belőle a por és az ételmaradék.

Ajánlott tartalom

Konferenciát tartottak a képernyőhasználat hatásairól

A képernyőhasználatnak a fiatalok mentális egészségére gyakorolt hatásairól, a médiafogyasztási szokásokról, ezek veszélyeiről és a védekezési lehetőségekről esett szó egy szakértők részvételével rendezett szerdai budapesti konferencián.