Az ipari energiatárolók létesítése engedélyhez kötött

A Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél című pályázat nyerteseinek figyelniük kell arra, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötött – hívta fel a figyelmet a hivatal pénteki közleményében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az ipari méretű villamosenergia-tárolók telepítését támogató pályázat eredményeként a következő években új tárolóegységek csatlakozhatnak a villamosenergia-hálózathoz. A beruházási támogatás mellett 10 éven át működési támogatásban is részesülhetnek a nyertes pályázók, akik ezért cserébe 10 éves üzemeltetési kötelezettséget is vállalnak. A jogszabályok értelmében a legalább 0,5 megawattos (MW), de 50 MW névleges teljesítménynél kisebb villamosenergia-tároló létesítéséhez és üzemeltetéséhez a MEKH által kiadott összevont villamosenergia-tárolói engedély szükséges.

Kiemelték, hogy az engedélykérelmeket feltétlenül a kivitelezés megkezdése előtt, az ügyintézési határidőkre figyelemmel kell benyújtani a MEKH számára. Az újabb ipari méretű tárolóegységek elősegítik az időjárásfüggő megújuló termelőegységek további integrációját, rendszerbe állításuk fontos lépés a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelése szempontjából – olvasható a hivatal közleményében.

Ajánlott tartalom

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés éve

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.