Az ipari farm naperőművéhez a LONGi-t választották

„Évek óta a LONGi napelemmoduljait részesítjük előnyben minőségük, megbízhatóságuk és esztétikájuk miatt – de azért is, mert optimális helykihasználást tesznek lehetővé” – mondta Paul Murcha, a Kintlein & Ose napelemtelepítő és üzemeltető cég PV-telepítő mérnöke.



Csapata nemrégiben a LONGi moduljait választotta egy 8500 m²-es tetőfelújításhoz és 1,5 MW-os fotovoltaikus rendszer telepítéséhez egy ipari méretű tejgazdaságban. A gazdálkodó folytathatta szokásos üzletmenetét az alatt a négy hét alatt, amíg a Kintlein & Ose a munkálatokat elvégezte, kezelhette és fejhette nagy tehénállományát. Murcha hozzátette: „A LONGi LR4-60HIH moduljainak optimális keretmérete kiváló terület/teljesítmény arányt tett lehetővé ebben a létesítményben”. A LONGi modulok minőségét az RETC nemzetközi tesztelő ügynökség is tanúsította, és a „csúcsteljesítő” kategóriába sorolta azokat.

Ingyenes tetőfelújítás a bérleti szerződés részeként

Ahogy az a régi mezőgazdasági épületeknél gyakran előfordul, az azbesztből készült tető nem bírta volna el a napelemmodulokat, ezért cserélni kellett a PV-rendszer hosszú távú működésének biztosításához. A korábbi tetőn számos kémény és szellőzőnyílás is volt, így a napelemes rendszert ezek köré kellett tervezni.

A telepítő-üzemeltető az új tető költségeit a tetőterület bérleti díjából számolta el. A szerződés értelmében a gazdaság teljes azbesztmentesítést és trapézlemezes felújítást kapott, gyakorlatilag ingyen. A PV-rendszer kialakítása a szellőzők és kémények problémáját is megoldotta, amelyeket most modern fűtő-szellőztető rendszerre cseréltek.

Alternatív modellek a tiszta energiatermelésért

A PV iránt érdeklődő gazdálkodók számára praktikus alternatívát jelenthet a külső üzemeltetőnek történő bérbeadás. Tiszta energiát termelő tetőtéri erőművet kapnak, de mezőgazdasági tevékenységük mellett nem kell üzemeltetési feladatot is vállalniuk. Ez esetben a német gazdálkodó szerződése mentesíti őt a naperőmű üzemeltetési és karbantartási kötelezettségei alól. A farm tetőtéri napelemes rendszerének LONGi moduljai által termelt tiszta energiát közvetlenül a helyi közműhálózatba táplálják be. A rendszer évente mintegy 1 421 000 kWh-t termel, és mintegy 850 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást.

 

 

 

 

Partner cikk

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.