Az izzók után a LED lámpák gyártására áll át a Philips

A Philips, a világ egyik legnagyobb fényforrás gyártója a hagyományos izzólámpák korának lezárulásával a LED (fénykibocsátó dióda) lámpák gyártására áll át.

Egy LED lámpa ára egyelőre akár harmincszorosa is lehet a hagyományos izzókénak, azaz 25-30 euróba is kerülhet darabonként. Ezzel szemben élettartama akár az 50-szerese is lehet, energiafogyasztása pedig 80 százalékkal alacsonyabb. Az új technológia emellett teljesen új formavilág alkalmazását is lehetővé teszi.

A hagyományos izzólámpákat 2012-ig fokozatosan kivezetik a piacról. Az energiatakarékossági program első fázisa a jövő hónapban lép életbe az EU-ban: megszűnik a 100 Wattos és annál nagyobb teljesítményű izzólámpák, valamint minden matt üveges izzólámpa forgalmazása.

A fogyasztók készletfelvásárlással reagáltak a hírre, amit Bernd Glaser, a Philips szóvivője teljesen értelmetlennek tart: “100 Wattos égőket gyakorlatilag már nem használunk a háztartásokban, a matt üveges égőket pedig energiatakarékos égőkkel lehet helyettesíteni, amelyek azonos fényerő-teljesítménnyel rendelkeznek.” Az izzólámpák a felvett energia 95 százalékát hővé alakítják és csak a fennmaradó 5 százalékot bocsátják ki fényként. Európában 3,5 milliárd izzólámpa van használatban.

“Az elavult izzólámpa technológia helyettesítésére számos modern alternatíva áll rendelkezésre” – mutatott rá a Philips szakértője, Roland Heinz. Az energiatakarékos lámpák mellett a halogén lámpák, de mindenek előtt a LED lámpák érdemelnek említést. A LED lámpák eddig főként üzleti és ipari alkalmazási területeken kerültek felhasználásra, például szállodákban, üzletekben és külső fényreklámokban. Egyre népszerűbbek azonban az otthoni felhasználási területeken is. “A LED lámpák hosszú élettartama, hatékonysága és sokrétű felhasználhatósága teljesen át fogja alakítani hozzáállásunkat a világításhoz” – mutatott rá Heinz. A lámpavásárlásból “fényvásárlás”, a helyiségek egyszerű megvilágításából fényhatások komponálása lesz. A fényforrások 20 éves élettartama azt jelenti, hogy cserére gyakorlatilag nem lesz szükség, tehát teljesen új világítótesteket lehet majd kialakítani.

Ajánlott tartalom

Milyen ablakot válasszunk? Nyílászáró-kisokos!

A megfelelő nyílászáró kiválasztása otthonunkba számos tényezőtől függ, és legtöbbünk életében legalább egyszer szembesül ezzel a döntéssel. Az ablakok nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, hanem komoly hatással vannak mindennapunk kényelmére, energiahatékonyságára és hosszú távú értékére is.