Forrás: mvm.hu

Az MVM bővíti megújuló energiatermelő portfólióját

Az MVM csoport folytatja megújuló energiatermelő portfóliójának bővítését, az MVM Zrt. zöld termeléssel foglalkozó 100 százalékos leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Zrt. további naperőműveket vásárol – közölte az MVM Energetika Zrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A leányvállalat 2024. május 17-én és 2024. május 31-én írt alá megállapodást a tranzakciókról, egyenként 3 MWp (megawatt peak) és 63 MWp közötti teljesítményű erőműveket vásárol Magyarország különböző részein, összesen négy lokáción. Az ügyletek várhatóan 2024. második félévében zárulnak, általuk összesen 249 MWp beépített teljesítménnyel bővül az MVM csoport megújuló kapacitása. Az MVM csoport folyamatosan bővülő megújuló termelői kapacitásával nagymértékben hozzájárul a zöld átmenet megvalósításához. E befektetés révén megújuló portfóliója megközelíti a 900 MWp kapacitást – tájékoztatott az MVM Energetika Zrt.

A társaság nemrégiben közzétett éves jelentése szerint az MVM 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárt tavaly a 2022-es 72,7 milliárd forint után. Az energetikai szolgáltató konszolidált árbevétele 5079 milliárd forintra csökkent tavaly a megelőző évi 7647 milliárd forintról. Az MVM intenzív beruházási programja tavaly folytatódott. A stratégiai célokkal összhangban 2023-ban jelentősen bővítették a megújuló termelési portfoliót. Új naperőművek kezdtek termelni Kunmadarason, Szegeden és Kecskeméten, emellett megvásároltak Kaposváron egy nagyméretű naperőműparkot. A társaságcsoport megújuló kapacitása összesen 254 megawattal bővült, a megtermelt energia több mint 85 százaléka pedig tiszta forrásból származott. Tavaly júniusban az MVM végrehajtotta története első, rendkívül sikeres zöldkötvény-kibocsátását, amelyből a hazai dekarbonizációs célok elérését támogató zöldberuházások finanszírozása történik meg.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.