Forrás: mvm.hu

Az MVM sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre

Ismét devizakötvényt bocsátott ki az MVM Zrt., a 750 millió dollárnyi, 7 év futamidejű forrást általános vállalatfinanszírozási célokra fordítja a társaság – közölte az MVM szerdán az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az MVM március 5-iki kötvénykibocsátását kiemelt befektetői érdeklődés kísérte a nemzetközi tőkepiacon, ennek köszönhetően a kamat az előzetes várakozásokhoz képest kedvezőbb, 6,5 százalék lett, az euróban kifejezett kamat 4,856 százalék. A 3,3-szoros túljegyzés azt mutatja, hogy a vállalatcsoportot a pénzügyi világ nemzetközi szinten is elismeri, megbízható szereplőnek tartja – írták. A közlemény szerint az MVM a kötvényeket ezúttal is önálló kockázatára, tulajdonosi garancia nélkül értékesítette, a kötvények minősítése a kibocsátó minősítésével azonos.

A finanszírozási célok közül kiemelték a regionális terjeszkedést, valamint az erőművi és a hálózatfejlesztési beruházásokat, azon belül is a megújuló termelés bővítését, a rendszerszabályozásra képes erőművek létesítését, amelyek a Nemzeti Energiastratégia megvalósítását is segítik. Az MVM először és a közvállalatok közül elsőként 2021 szeptemberében számolt be kötvénykibocsátásról. Az 55 milliárd forint névértékű aukciót a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési kötvényprogram (NKP) keretében hirdették meg, az ajánlatok összértéke meghaladta a 67 milliárd forintot. 2021 novemberében bejelentették az első nemzetközi kötvénykibocsátásukat 500 millió euró értékben, több mint 2,6-szoros túljegyzés mellett. Történetük első zöld nemzetközi kötvénykibocsátásáról 2023 júniusában adtak hírt, a vállalat akkor 750 millió dollár forráshoz jutott.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.