Az NFM elindította a környezeti és energiahatékonysági uniós pályázatokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó projekteket – mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a tárca együttesen 1116 milliárd forinttal “gazdálkodhat”, ennyi áll rendelkezésre az uniós és hazai társfinanszírozással együtt a különböző fejlesztési projektekre.

A KEHOP-hoz kötődő intézkedések hozzájárulnak majd Magyarország uniós kötelezettségeinek teljesítéséhez, segítik a környezeti állapot javulását, és általuk jelentős mértékben csökkenthetők a fogyasztók energiaköltségei – tette hozzá Szabó Zsolt.

Szabó Zsolt ismertette: a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus környezeti és energiahatékonysági fejlesztéseit megalapozó KEHOP többek között a víziközmű-fejlesztéseket, a vízgazdálkodást, az árvíz- és katasztrófavédelmet, a természetvédelmet, az épületek energiahatékonyságának és a megújuló energiák részarányának növelését támogatja.

A fejlesztési tárca első körben 58 milliárd forinttal támogatja a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz kapcsolódó projekteket, a második körben a vízgazdálkodáshoz, ár- és belvízvédelemhez kapcsolódó beruházásokat finanszírozó támogatási konstrukciók elindítását tervezi – mondta Szabó Zsolt.

Közölte, hogy a jövő év első felében meghirdetendő pályázatok főként a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelését és az energiafelhasználás csökkentését segítik majd.

Szabó Zsolt szólt arról is, hogy a társasházak energiafelhasználásának csökkentésére, az energiatakarékosság javítására – többek között a nyílászárók cseréjére – várhatóan még az idén újabb pályázatokat írnak ki 10 milliárd forint összegben, amit a kvótaértékesítésből finanszíroz az állam.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.