Egyre savasabbak lesznek az óceánok a növekvő széndioxid-koncentráció hatására, ami gátolja a tengeri állatok meszes héjának képződését. Ez azonban tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, hiszen ezek az állatok fontos szerepet játszanak a széndioxid megkötésében - állítja friss tudományos eredményekre hivatkozva William Howard, a Tasmániai Egyetem professzora.

Az óceánok savasodása gyorsíthatja a globális felmelegedést

Egyre savasabbak lesznek az óceánok a növekvő széndioxid-koncentráció hatására, ami gátolja a tengeri állatok meszes héjának képződését. Ez azonban tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, hiszen ezek az állatok fontos szerepet játszanak a széndioxid megkötésében – állítja friss tudományos eredményekre hivatkozva William Howard, a Tasmániai Egyetem professzora.

A tasmániai tudós az Antarktisz körül elterülő Déli-óceánban élő amőbaszerű, apró tengeri állat, a foraminifera mészhéját kutatta, összevetve annak jelenlegi összmennyiségét az üledékben található leletekkel, amelyek az 50 ezer évvel ezelőtti állapotot mutatják. A kutatás során arra jutott, hogy a mészvázak tömege 30-35 százalékkal esett a vizsgált időszakban.

Mindez azért aggasztó, mert az óceán felületén élő likacsosházúak kulcsszerepet játszanak a széndioxid megkötésében. A kis lények az óceán mélyére szállítják a gázt, ezzel évtizedekre kivonva azt a légkörből. “A nagy kihívás most az, hogy megértsük, miként fog mindez hatni az ökoszisztémára” – hangsúlyozza William Howard, aki elismeri: “őszintén szólva egyelőre fogalmunk sincs”.

Az óceánok vize egy évszázaddal ezelőtt 8,2 pH-értékkel bírt, mára ez valamivel 8,1 alá csökkent. A csekélynek tűnő változás hatására a világtenger 30 százalékkal savasabbá vált – húzta alá Howard, hozzátéve: “a friss eredmények az első közvetlen bizonyítékot jelentik arra, hogy az óceán savasodása kihat a tengeri élővilágra”.

Ajánlott tartalom

Kína nélkülözhetetlen a globális klímavédelmi célok eléréséhez

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.