Az óegyiptomi kozmetikumok a szembetegségeket is gyógyították

Az óegyiptomi kozmetikumok, amelyekkel a Nílus-parti birodalom lakói a szemüket hangsúlyozták ki, nem csupán a gonosz erők bűnös praktikáitól “védtek”, hanem bizonyos fertőzésektől is – derítették ki francia kutatók.

“A négyezer évvel ezelőtt készített kozmetikumok alapanyagát az ólom sói képezték, a megfelelő keverék előállítása gyakorta egy hónapot is igénybe vett” – magyarázta Philippe Walter, a Louvre és a Francia Országos Kutatási Központ, a CNRS közös kutatócsoportjának a társvezetője.

Elmondta, ókori görög és római szerzők műveikben említést tettek arról, hogy az egyiptomi szemfestéknek orvosi javallata van. A francia kutatók most arra keresték a választ, hogy miként fejtette ki a kozmetikum jótékony hatását.
A közkeletű elképzelésekkel ellentétben, miszerint az ólom mérgező, a francia kutatók az analitikai kémia módszereit alkalmazva arra a következtetésre jutottak, hogy e nehézfém sói nagyon alacsony koncentrációban nem pusztítják el a sejteket. Ellenkezőleg, nitrogén-monoxid molekulák képződését indukálják, utóbbiak viszont az immunrendszert stimulálják, elősegítve egy esetleges szemfertőzés leküzdését.

A francia kutatók kísérleteik során parányi, a hajszál átmérőjénél tízszer kisebb elektródát használtak, hogy nyomon kövessék, miként hat az óegyiptomiak által előállított ólom-klorid, a laurionit, egyetlen sejtre.
A kutatásokat ismertető tanulmány az Analytical Chemistry című szaklap legutóbbi számában látott napvilágot.

Ajánlott tartalom

Ausztriában megkezdődött a hétvégi viharok utáni károk felmérése

A jelentős csapadékkal járó hétvégi viharok és áradások után Ausztria egyes területeiről hétfőn is erős esőzésekről érkeztek jelentések. Alsó-Ausztria több körzetét katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.