Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ökoház olyasvalami, amely egyre ismertebbé válik befektetők, tervezők és a lakossági megrendelők körében. Tulajdonságainak köszönhetően egyrészt alacsonyabbak az üzemeltetési költségei, másrészt pedig – sőt, talán elsősorban – az ilyen ház környezetre kifejtett negatív hatása sokkal alacsonyabb. Ez utóbbi kérdést már tulajdonképpen a tervezési és építési fázistól kezdve a mindennapos használaton, korszerűsítésen, sőt akár bontáson át is lehet befolyásolni.

Ökoházaknál két, egymással szorosan összefüggő paraméter – az energiaigény és a hőveszteség – kulcsfontosságú. Az összefüggés nagyon egyszerű – minél alacsonyabb a hőveszteség, annál kisebb az ökoház – pl. fűtési – energiaigénye. Ez pedig hozzájárul a karbonlábnyom csökkentéséhez, az energiahálózat terhelésének csökkentéséhez és a háztartási költségvetés optimalizálásához. A klímakatasztrófa idején a tervezők, befektetők, és a lakossági megrendelők is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntartható építésre, ez pedig az épületek hőveszteségét csökkentő megoldásokat eredményez.

Energiatakarékos megoldások a már kész házakba

A már kész házak döntő többsége a szellőztetéssel, a falakon, ablakokon és ajtókon keresztül veszít hőenergiát. A hőenergia-vesztést elsősorban a felhasznált építőanyagok, nyílászárók és a szellőzés befolyásolja. A felsorolt elemek energiatakarékosságát korábban nem elemezték ilyen mértékben, és nem vették annyira figyelembe, mint manapság. Jelentős problémákkal jár egy átgondolatlan terv, amely nem veszi figyelembe pl. a ház égtájakhoz viszonyított elhelyezkedését a telken, és azt sem, ha az ablakok elhelyezése nem gazdaságos az épületen.

Szerencsére a házak egyes elemei korszerűsítéssel feljeszthetők. Az egyik legnépszerűbb energiaveszteség-csökkentő módszer az épület további hőszigetelése. Ezáltal több meleg marad benn a házban télen – nyáron pedig kevésbé melegszik fel a belső tér. Így takarékoskodni lehet a ház fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energiával, és közben pénzt spórolunk és csökkentjük a környezeti terhelést.

Az ablakok és ajtók cseréje energiatakarékos változatra szintén remek megoldás a ház hőveszteségének csökkentésére. Nem szabad elfelejteni, hogy az ablakok és ajtók típusán felül a helyes gyártás és beépítés is fontos tényező. Ezért komolyabb felújítás idején erre a három dologra érdemes figyelni egyszerre. Ablakok esetében érdemes megfontolni az alumínium redőnyökkel történő kiegészítésüket, amelyek tovább csökkentik a téli hőveszteséget. Nyáron pedig tökéletes védelmet nyújtanak a szoba túlmelegedésével szemben.

Mi legyen egy ökoház projektben?

Új építésű ökoházak esetén sokkal szélesebb skáláról választhatók ki a megfelelő megoldások és anyagok, mint a már meglévő épületek esetén. Az újonnan épülő ökoházak egyszerű formájúak, tetejük lapos vagy ferde. Többnyire téglalap vagy négyzet alakúak. Az ökoházak felépítésében gyakran érdekes, hogy sok üvegfelületük van – ablak és üveghomlokzat formájában egyaránt.

– A fenntartható házak üvegfelületei többnyire déli tájolásúak. Ez a lehető legnagyobb passzív energianyerést teszi lehetővé, illetve javít a helyiségek természetes megvilágításán. Az ilyen projektekhez felhasznált alumínium, energiatakarékos homlokzatok és ablakok tökéletes szigetelést és hőszigetelést biztosítanak, így az egész házban jelentős mértékben csökkentik a hőveszteséget –  osztja meg velünk Béres Balázs mérnöktanácsadó az Aluprof-tól.

Minden háznak rendkívül fontos eleme a bejárati ajtó – azon túl, hogy védelmet nyújtanak betörőkkel szemben, azt is megakadályozzák, hogy hideg levegő és eső jusson be az épületbe. Az ajtón keresztül is jelentős mennyiségű hőenergia távozik, ezért a ház tervezésekor arra is ügyelni kell, hogy a lehető legkisebb hőátadási tényezővel rendelkező ajtót válasszuk. Az Aluprof MB-104 Passive kültéri alumínium panelajtó hőátadási tényezője mindössze 0,44 W/(m²K).

Let’s build a better future

Amint látható, az ökoházak többet jelentenek hőszivattyúkkal, napelemekkel és energia-visszanyeréssel ellátott házaknál. Hőveszteséget csökkentő, energiatakarékos építőanyagok és megoldások alkalmazásával készülő, átgondolt épületeket és ez jelentős mértékben segít takarékoskodni a fűtésre, világításra és légkondicionálásra felhasznált energiával. A környezet szempontjából szerencsés, hogy egyre több befektető, tervező és a már megépült házakból is egyre több lakossági megrendelő odafigyel mindezekre.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.