Forrás: Wikipédia

Az olasz kormányfői palota is csatlakozik az energiatakarékossági naphoz

Az olasz intézmények épületei, a műemlékek és vállalatok is csatlakoznak az országos energiatakarékossági nap kezdeményezéseihez, melynek keretében lekapcsolják a kivilágítást este hét órától csütörtökön.

Az egymás utáni tizenkilencedik évben rendezik meg a Kevesebbet világítok elnevezésű takarékossági napot. Az ország jelképes helyszínei borulnak sötétbe néhány órára vagy egész éjszakára. Elsőként tizenkilenc órától az államfői hivatalként ismert római Quirinale-palota és a Chigi-kormánypalota világítását kapcsolják le. Csatlakozik a szenátus és a képviselőház épülete is, a Capitolium-dombon magasodó városháza, valamint az alkotmánybíróság, a minisztériumok is, valamint a jelentősebb vállalati székházak, műemlékek, terek. Lekapcsolják a római Colosseum, a pisai ferde torony, a milánói dóm és a veronai aréna világítását is.  

A figyelemfelkeltő kampánynap az energiatakarékosságra és a fenntartható életvitelre kíván emlékeztetni. A február 16. dátumra azért esett a választás, mivel 2005-ben ezen a napon lépett hatályba a  úgynevezett kiotói jegyzőkönyv az éghajlatváltozás következményeivel szembeni intézkedésekről. Milánóban a város egyik jelképes épülete, a Zara Hadid tervezte toronyház borul majd sötétbe. Velencében a Szent Márk téren sorakozó paloták világítását kapcsolják le. Csatlakozik a szicíliai Palermo repülőtere is, ahol alacsonyabb fokozatra állítják a légikikötő kereskedelmi tereinek világítását, valamint olajfákat és virágokat ültetnek a reptér kijelölt részein. Az idei energiatakarékossági nap az egyik legjelentősebb energiaválság időszakával esik egybe. A városok több mint egy éve igyekeznek spórolni a közvilágítással, a többi között az utcák és műemlékek éjszakai fényeinek csökkentésével.

Ajánlott tartalom

Két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).