Az olcsóbb energiát hozhatják el a plazma napelemek

Kutatók egy csoportja a Stanford Egyetemen kidolgozta a perovszkit cellákból álló új napelemet.

Államilag támogatott, félárú napelemes rendszerek!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az ásvánnyal olcsóbb, zöldebb, hatékonyabb paneleket hozhatnánk létre, az új módszer előtt azonban még nagyon hosszú út áll. Nick Rolston, a Stanford Egyetem szakértője szerint a perovszkit alapú technológiába már rengeteg pénzt öltek, a megoldás pedig jelenleg a forgalomba hozatal és a teljes képtelenség kereszteződésében jár. A kutató ennek ellenére reménykedik, hogy a következő években sorsfordító fejlesztések születhetnek.

Rolston csapatával a közelmúltban egy új gyártási technikát dolgozott ki, mellyel felgyorsítható a perovszkit réteg előállítása – számol be az EurekAlert. A módszerrel hamar létrehozhatóak a stabil cellák, és azok könnyedén modulokba is rendezhetőek. A kutatók bíznak benne, hogy megoldásuk nagyban előlendítheti az ígéretes napelem-technológia fejlődését.

A perovszkit cellák alapja egy vékony, szintetikus kristályos réteg, amely könnyű, hajlékony, illetve olcsó, és a szilíciummal ellentétben viszonylag alacsony hőfokon is kezelhető. Eddig csak kis, a való életben nehezen alkalmazható cellákat hoztak létre, a nagyobb méretek felé haladva ugyanis a hatékonyság és az élettartam is látványosan csökken.

Rolstonék új eljárása megoldást kínálhat. A technika lényege, hogy egy két fúvókával ellátott robotkarral gyorsan viszik fel a cella anyagát, majd azt hamar meg is szilárdítját. Az egyik fúvóka egy, a perovszkit kémiai prekurzorjaiból álló folyékony oldatot juttat az üvegre, a másik pedig plazmát fúj a rétegre. Rolston szerint hagyományosan nagyjából fél órán át kell melegíteni az oldatot, a plazma azonban pillanatok alatt képes létrehozni a folyadékból a fotovoltaikus cellát. A csapat a technológiával percenként 12 méternyi perovszkit réteget tudott létrehozni.

A szakértők úgy gondolják, hogy a gyártási folyamat további egyszerűsítésével, illetve a hatékonyság és ellenállóság növelésével egyre közelebb kerülhetnek az életképes perovszkit napelemek megszületéséhez. Rolston szerint ha létre tudnának hozni egy 30 évig működő modult, azzal 2 cent (nagyjából 6 forint) alá csökkenthetnék az áram kilowattóránkénti árát.

 

Kép: Nick Rolston

Ajánlott tartalom

Jelentős az érdeklődés a Zöld Otthon Program iránt

Jelentős az érdeklődés a Növekedési Hitelprogram (Nhp) részeként októberben elindult Zöld Otthon Program iránt - közölték a pénzintézetek az MTI érdeklődésére.