Az olimpia miatt embertelen körülmények a gyárakban

A négy évente megrendezésre kerülő olimpiai játékok az emberi összefogást hirdetik szerte a világon. Azonban a közeledő 2012-es londoni olimpia egészen más dolgokat sarkall: az Adidas, a Nike és a Puma a nagy hajtásra való tekintettel túldolgoztatja alkalmazottait, számol be az ecouterre.com.

A War on Want szegénységellenes jótékonysági szervezet egy február végén megjelent, Race to the Bottom nevű tanulmányában számolt be az elkeserítő hírekről, azzal vádolva a sportruházati cégeket, hogy bangladesi dolgozóikat embertelen bánásmódban részesítik. A tanulmányban szót ejtenek hat gyárban megesett megdöbbentően csekély munkadíjakról, törvénytelen munkaidőről, testi sértésről, ráadásul még szexuális zaklatásról is. A három cég nagy tőkét fektetett az olimpiai játékokba. Az Adidas a londoni olimpiai játékok hivatalos sportruházat-márkája, a Nike biztosítja az egyesült államokbeli sportolók felszerelését, a Puma logója pedig szintén előkelő helyet kapott, mégpedig Usain Bolt, a világ leggyorsabb emberének mezén. „Egyetlen olyan vállalat se burkolja magát az olimpia színeibe, hogyha nem biztosít egyenlő jogokat minden dolgozójának”, nyilatkozta John Hilary, a War on Want ügyvezető igazgatója.

Hilary szerint az Adidas, a Puma és a Nike nem felel meg az olimpiai ideálnak, hiszen több, mint 60 órában, minimálbér alatt is foglalkoztatnak embereket. Például az öt megkérdezett munkás közül az egyik azt nyilatkozta a War on Want-nak, hogy több, mint heti 90 órát robotolt a gyárban, annak ellenére, hogy a bangladesi törvények ezt szigorúan tiltják. A legalulfizetettebb alkalmazott mindössze 9 penny-t, azaz 314 Ft-ot kapott óránként, és a dolgozók többsége fizikai bántalmazásról, és némely nő még szexuális zaklatásról is nyilatkozott. Habár Sebastian Coe, a londoni olimpia szervezőbizottságának tagja megkérte az Adidast, hogy az olimpiai márkás termékeiket etikus keretek között gyártsák le, a ruházati cég összes többi, az olimpiát nem érintő területéről megfeledkezni látszott.

„Hogyha a 2012-es londoni olimpia szervezői valóban komolyan veszik az életszínvonal javítását világszerte, akkor követeljék hivatalos partnereiktől, hogy működésük során minden esetben vegyék figyelembe az alapvető emberi jogokat”, mondja Murray Worthy, a War on Want tagja, aki a nehéz életkörülmények ügyében kampányol. „Reméljük, világosan kifejezésre fogják juttatni, hogy ezen körülmények teljes mértékben elfogadhatatlanok.”

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.