Az orosz gáztól való elszakadásra keresi a választ a napenergia ipar

A 2022-es Intersolar Europe kiállítás egyik fő témája az orosz energiafüggőség volt.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Május 11. és 13. között rendezték meg Münchenben az Intersolar Europe-ot, az Intersolar napenergia-ipari expósorozatának európai állomását. A vásáron és konferencián a piac legújabb termékeit, projektjeit, kihívásait és fejleményeit lehetett megismerni. A kiállításra az Alternatív Energia hírportál főszerkesztője, Helgert László is meghívást kapott.  Az évente megtartott Intersolar Europe a világ legnagyobb napenergia-ipari kiállítása, amelyre a világ minden tájáról érkeznek gyártók, beszállítók, forgalmazók, szolgáltatók és egyéb szereplők. A rendezvénnyel párhuzamosan a The Smarter E Europe program is futott, ahol a modern energiaipar lehetőségeit és innovatív megoldásait mutatják be. Az Intersolaron a legújabb fotovoltaikus és energetikai trendeket, az új innovatív termékeket, piaci előrejelzéseket és pletykákat ismertetik a vállalatok, szervezetek és egyéb résztvevők. A rendezvény 12 csarnokában közel 1400 kiállítót lehetett megtekinteni.

Rauli Full Black napelemes tartószerkezet

Bemutattak többek között új lebegő napelemeket; elektromosjármű-töltőkkel kombinálható fotovoltaikus rendszereket; panelekkel összeszerelhető virágládákat; a legújabb otthoni akkumulátorokat; kis, akár kocsibeállókra is telepíthető fotovoltaikus eszközöket; valamint napelem-napkollektor hibrideket. Az expóra nagyjából 50 ezren látogattak ki, hírportálunk főszerkesztője a helyszínen több tucat céggel találkozott.

Trina Solar stand

Ahogy az várható volt, az idei kiállításon a világjárvány, illetve az ukrán-orosz háború, pontosabban az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatásai és az orosz gázfüggés különösen fontos témák voltak. A PV Magazine beszámolója szerint a szakértők arról beszéltek, hogy a Covid-19 és a háború miatt Európa energiaellátásának diverzifikálása elengedhetetlenné vált. A kontinens célja az lenne, hogy elkerülje az orosz gáztól és a kínai napelemes moduloktól való függést. A napenergia iránti igény Európa-szerte, Norvégiától Portugáliáig egyre nő, a függetlenedési szándék pedig felgyorsíthatja a fejlesztési folyamatokat. Az Európai Bizottság jövő héten mutathatja be régóta várt napenergetikai stratégiáját.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.