Az ország, amely több száz futballpályányi napelemfarmot épített

A Chihuahuan-sivatagban, Mexikó északi részén található egész Latin-Amerika legnagyobb napelemparkja.

Ha – a tervek szerint év végére – teljesen elkészül, elképesztő kapacitásával fontos szerephez juthat Mexikó energetikai fordulatában. Ez globális viszonylatban is a legnagyobb napenergia-hasznosító beruházás jelenleg, leszámítva India és Kína hasonló projektjeit. A gigantikus naperőmű 2,3 millió nappanelből áll. Az elemeket úgy tervezték, hogy azok kövessék a nap mozgását. Így – írja a Solar Daily – a rengeteg napelem olyan benyomást kelt, mintha kékes, fém napraforgók teremnének a sivatagban. A sivatagos területre létesített erőmű minden tekintetben óriási. Ha elkészül, teljes kapacitással működve 1,3 millió háztartást képes ellátni napenergiából előállított villamos energiával.

A nagyjából 2200 futballpálya nagyságú területen különösen magas a napsütéses órák száma, a napelemek megjelenésével pedig a terület is hasznosul. A sivatagban terpeszkedő, hatalmas naperőművet az olasz energiakonszern, az Enel fejleszti. A beruházás Mexikó egyik legfontosabb lépése saját zöldenergia-fordulatának megvalósításában. Az ország egyébként több tekintetben úttörő szerepet vállal a fenntarthatóság és a klímavédelem kérdéseiben:

A feltörekvő nemzetek közül elsőként vállalták, hogy megfelelnek az ENSZ klímavédelmi célkitűzéseinek, amiért 2015-ben fenntarthatósági elismerésben részesültek nonprofit szervezetek részéről. 2024-re a felhasznált villamos energia 35 százalékát tiszta forrásokból nyernék. Az országban 2015-ben még csak kilenc napelempark volt (változó kapacitással), 2021-re 68 ilyen erőmű fog üzemelni a tervek szerint, ebből több mint 40 van jelenleg építés alatt.
Az Enelnek már van egy naperőműve az országban, és jelenleg is két szélerőmű megépítésén dolgozik. Az olasz óriásvállalat mellett, spanyol, holland és angol hátterű cégek is napelemparkokat fejlesztenek Mexikóban.

Részben a beruházásoknak köszönhetően, a latin-amerikai ország rajta van azon a tízes listán, melynek tagjai világviszonylatban a legtöbbet költik a tiszta energiákra.

A mexikói megújuló szektor erősödése nyomán az ország energiaügyi minisztere megjegyezte – egyetértésben a Deloitte egyik elemzőjével –, hogy a telepítéseknek hála, a villamos energia egyre olcsóbb lehet az országban.

Így a napelemes erőművek további telepítését véleményük szerint a fenntarthatósági mellett, gazdaságossági szempontok is indokolják, írta az origo.hu.

Az energetikai szektor fejlődését elősegítette az is, hogy az ország néhány éve feloldotta a szigorú állami monopóliumot az olajkitermelésre, nyitva a külföldi vállalatok irányába, valamint a villamos energia szolgáltatására is megalkotta a kereteket a magánvállalatok számára.

Ezek a lépések elősegítették a versenyhelyzet kialakulását, mely a szolgáltatások fejlődéséhez és az árak csökkenéséhez vezet Mexikóban.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.